Besmetting vogelgriep: waakzaamheid terecht, angst niet


kippenVanochtend meldt een aantal media dat er ‘misschien voor het eerst H7N9-virusbesmetting van mens op mens is gebeurd in China’. Reden tot angst? Niet, als we vernemen wat er eigenlijk aan de hand is. Op de website van het British Medical Journal (BMJ) is een rapport gepubliceerd van een Chinees onderzoek naar aanleiding van een overlijden op 24 april. Zowel Chinese als Britse specialisten inzake besmettelijke ziekten benadrukken dat er op dit moment geen sprake is van een wezenlijke toename van het gevaar.

Sinds de ontdekking van het nieuwe vogelgriepvirus H7N9 onderzoeken de deskundigen en zorgverleners of de besmetting is overgedragen via contact tussen mensen. Als dat op grote schaal gebeurt, verhoogt het de kans op een ware epidemie. Het zou ook betekenen dat het virus in staat is zich aan te passen en te ontwikkelen tot een groter gevaar dan het nu al is. De Commissie voor Nationale Gezondheid en Geboorteregeling, de Centra voor Ziektebestrijding en Preventie (Centers for Disease Control and Prevention) en de Wereldgezondheidsorganisatie zeggen samen met experts wereldwijd dat het besmettingsgevaar van H7N9 voorlopig onder controle is, vooral dank zij de gepaste maatregelen van de overheid. Uit deze gezaghebbende bronnen weerklinkt telkens ook dat het virus weer zou kunnen opduiken en dat het nodig blijft verder te onderzoeken of het in staat blijkt te zijn tot intermenselijke besmetting. Dat voegen ze ook toe als commentaar bij het rapport waarover nu bericht wordt. In mei was een 60 jaar oude man in Jiangsu (Oost-China) overleden aan de vogelgriep die hij had opgelopen na regelmatige bezoeken aan de markt voor levend pluimvee. Op 24 april was zijn dochter overleden. Zij was voor zover men kon nagaan niet met gevogelte in contact gekomen, maar ze had haar vader verzorgd voor hij werd opgenomen. Na haar dood hebben de onderzoekers van het Jiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention de genomen (‘het geheel van erfelijke informatie in de cellen’) van de beide patiënten vergeleken en gevonden dat hun genetische codes praktisch identiek waren, wat wees op onderlinge besmetting. Vervolgens zijn alle personen die weer met de vrouw in contact waren geweest nauwlettend gevolgd en er is vastgesteld dat zij niemand op haar beurt heeft besmet. Dit is ook het enige geval van waarschijnlijke intermenselijke besmetting dat kan worden bevestigd. Intussen zijn we vier maanden verder en er zijn maar twee bijkomende gevallen van besmetting geconstateerd.

Volgens de onderzoekers is er geen bewijs dat het virus zich effectief onder mensen kan verspreiden. Een van de commentatoren van de BMJ, de specialist Dr. J. Rudge brengt het zo onder woorden: ‘het zou zorgwekkend zijn als we langere transmissielijnen beginnen te zien, waarbij mensen meerdere anderen besmetten enz. Deze studie herinnert er ons wel tijdig aan dat we uiterst waakzaam moeten blijven.’ Deze uitspraken lopen gelijk met de commentaren van andere deskundigen.

Bronnen: BBC, Guardian, Radio 1 (VRT), Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *