Bestorming Legco (parlement): weer spanning in Hongkong

Na de geweldloze ontruiming van barricades in Hongkong, op last van het gerecht, heeft een groep activisten vannacht Legco aangevallen.

Aangerichte schade. Foto Felix Wong uit SCMP

Aangerichte schade. Foto Felix Wong uit SCMP


Vannacht heeft een groep demonstranten met grof geweld een glazen deur vernield van het parlementsgebouw in Hongkong. De aanvallers, van wie sommigen gemaskerd waren, probeerden de ‘Legislative Council building’ (Legco) binnen te komen met gebruik van metalen hekken. Samen met andere getuigen wilde Dr. Fernando Cheung, een parlementslid van de Labour Party, hen tegenhouden, maar hij slaagde daar niet in. De politie heeft, na de nodige waarschuwingen, het gebouw ontruimd en gebruikte daarbij onder andere pepperspray. Daarna hebben activisten nog verschillende pogingen gewaagd om Legco binnen te dringen, zonder succes. Tegen de ochtend zouden ze zich hebben teruggetrokken. De politie van Hongkong heeft het geweld streng veroordeeld en verklaard dat diegenen die op deze manier protesteren de openbare orde en veiligheid in gevaar brengen. Vier jonge mannen zijn gearresteerd voor het aanrichten van strafbare schade en het aanvallen van een politieman. Drie agenten werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. Een studentenleider heeft deelnemers aan de Occupybeweging opgeroepen om zich verantwoordelijk op te stellen en zich te houden aan het principe van het geweldloos actievoeren. Kopstukken van de Occupy-beweging hebben zich van het gewelddadig protest gedistantieerd en gezegd dat zij die Legco bestormden misleid waren en dat zij zouden zijn opgehitst door een gerucht over een parlementair debat betreffende strengere censuur waarvan zij dachten dat het vandaag zou plaatsvinden. Andere demonstranten, die sympathiseren met de aanval op het parlementsgebouw, geven aan dat zijzelf en de activisten gefrustreerd zijn door het geringe verzet tegen de aan gang zijnde vreedzame ontruiming van een aantal plaatsen die nog steeds bezet waren gebleven. Zij krijgen ook de indruk dat zij hun doelstellingen niet zullen bereiken.

Dwangbevel in etappes

Politie kondigt ontruiming aan in Admiralty

Politie kondigt ontruiming aan in Admiralty


Het Hooggerechtshof van Hongkong heeft een maand geleden een dwangbevel gegeven om de wegen en kruispunten in de woonwijk Mong Kok en in Admiralty, de wijk met zaken- en regeringsgebouwen, te ontruimen. Bedrijven hadden het gerecht hierom verzocht om ‘zakelijke en veiligheidsredenen’. Het beroep van leden van de Occupybeweging werd verworpen en twee keer is het dwangbevel de afgelopen maand verlengd. De deurwaarders en politie hebben zich voorzichtig en terughoudend opgesteld en met de vreedzame ontruiming is deze week begonnen. De South China Morning Post meent te weten dat er nu honderden politiemensen klaarstaan om morgen de protestplaats bij Mong Kok opnieuw te ontruimen, nadat ze weer was ingenomen. Als dat lukt zal er nog een bezette plek overblijven, Causeway Bay. Tot gisteravond was de ontruiming overwegend kalm en zonder geweld uitgevoerd. Sommige actievoerders hielpen zelfs mee om de barricades te ontmantelen. De gebeurtenis is voor de regering van Hongkong nogmaals aanleiding om te stellen dat het om onwettige protesten gaat die eerder tegen de democratische regels ingaan dan dat ze zullen leiden tot een verdere uitbreiding van de democratische rechten.
Bronnen: BBC, SCMP, Xinhua, Financial Times
video van de bestorming op YouTube  https://www.youtube.com/watch?v=olJ2Qnd4jZk#t=77
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *