Betere kansen voor moeder en kind (SOWM rapport)


geboorte in ChinaChina is een land waar het steeds veiliger wordt om een kind te krijgen. Ook voor de pasgeborene zien de toekomstkansen er steeds beter uit. In de lijst van 178 landen in de wereld die Save the Children opstelt voor zijn rapport State of the World’s Mothers 2014, staat China nu op 61. Het is op een jaar zeven plaatsen gestegen.

Het sterftecijfer voor kinderen jonger dan vijf is sinds 1990 gedaald met twee derden en het sterftecijfer van moeders bij de bevalling met 70%. Deze gegevens haalt Save the Children uit haar eigen rapporten, aangevuld met eerdere statistieken. Save the Children is een toonaangevende, onafhankelijke liefdadigheidsinstelling die in 2000 begon met een jaarlijks State of the World’s Mothers (SOWM)Report. Finland voert de lijst al twee jaar na elkaar aan, Somalië is laatste.

Vijf indicatoren bepalen de volgorde: het aantal vrouwen dat sterft bij een bevalling, het sterftecijfer voor kinderen jonger dan 5 jaar, het gemiddeld aantal jaren dat het kind kan verwachten naar school te gaan, het bruto nationaal inkomen per hoofd en het percentage vrouwen dat deelneemt aan de nationale politieke instellingen. Met zijn 61e plaats op 178 komt China dan uit boven andere opkomende landen zoals Brazilië, Zuid-Afrika en India (op 137). In Azië moet China echter nog landen waarmee het zich wil meten laten voorgaan: Singapore, Japan en Zuid-Korea. Vergeleken met de hele regio van Zuid Azië en de Stille Oceaan scoort China erg goed: de landen in dat gebied staan gemiddeld op plaats 108. Eén op 295 vrouwen sterft er bij de bevalling, in China is dat 1 op 1700. Het sterftecijfer voor kinderen jonger dan 5 jaar per 1000 geboorten is 28 in de regio en in China is dat 14. Daar waar in de landen van Zuid-Azië en de Stille Oceaan gemiddeld 15% van de vrouwen in de belangrijke politieke organen zetelt, is dat in China 23,4%. Zowel voor de positieve als voor de negatieve factoren is het verstandig om met een foutenmarge rekening te houden. Er zijn bijvoorbeeld nog altijd enorme verschillen tussen de situatie in de grote steden, de provincies aan de oostkust en in het zuiden en die in het westen en het centrum. (Het is een van die tegenstellingen waar bijvoorbeeld Zhang Weiwei in zijn The China Wave enerzijds voor waarschuwt en waar hij anderzijds trots over de prestaties van een stad als Shanghai aan ontleent.)

In Tibet kiezen steeds meer vrouwen voor een bevalling in het ziekenhuis

In Tibet kiezen steeds meer vrouwen voor een bevalling in het ziekenhuis

Het belang van natuurrampen

Het SOWM-rapport 2014 heeft als centrale thema de invloed van humanitaire crisissen en natuurrampen. Bangladesh, China en Nepal behoren tot de top 25 van landen die de afgelopen twintig jaar het meest hadden te lijden van extreme weersomstandigheden (Global Climate Risk Index 2014). Toch zijn zij erin geslaagd veel levens van vrouwen en kinderen te redden, zo vermeldt het rapport nadrukkelijk. PiaMacRae, directeur voor Save the Children China, zegt: ‘China is wat dat betreft een van de kwetsbaarste landen in de wereld met een kust die regelmatig door tyfoons wordt geteisterd en een centrum waar vaak aardbevingen voorkomen. Ook overstromingen en modderstromen zorgen voor veel ellende, vooral onder de jongste kinderen die een grote nood hebben aan zuiver drinkwater.’ MacRae beveelt borstvoeding aan als het beste verdedigingsmiddel om kinderlevens te redden en om de baby’s een goede weerstand te geven. Andere adviezen van haar zijn om alles op alles te zetten met het doel de grote verschillen in volksgezondheid op te heffen. Kindersterfte en bloedarmoede in afgelegen plattelandsgebieden is nog te hoog, zeker vergeleken met de steden. Waarschijnlijk gaat zij ervan uit dat haar adviezen ter harte worden genomen, want zij feliciteert het land waar zij de zaken van Save the Children behartigt: ‘China stijgt constant op de index, met indrukwekkende dalingen van sterftecijfers…Samen met Bangladesh en Nepal zijn die cijfers met twee derden afgenomen sinds 1990, wat ervoor zorgt dat die landen de Millenniumdoelstellingen 4 en 5 vrijwel zeker zullen halen…Voor China is dit het resultaat van de politiek wil om te investeren in gezondheidszorg voor kinderen en een geweldige prestatie als je rekening houdt met de grootte van het grondgebied en de omvang van de bevolking…Save the Children werkt nauw samen met de overheid en ngo’s, vooral in de afgelegen gebieden.’

Bronnen: Xinhua, www.savethechildren.org

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *