Groei BNP eerste kwartaal: min 6,8 %

De Chinese BNP-groei liep tijdens het eerste kwartaal met 6,8% terug in vergelijking met vorig jaar. Toch wordt gehoopt om dit jaar door een stimuleringsprogramma nog 5,5% groei te bereiken.

Het Chinese BNP kromp tijdens het eerste kwartaal in met 6,8 % aldus het National Bureau of Statistics (NIS). Uiteraard is Covid-19 de grote boosdoener van deze eerste contractie sinds 40 jaar. De landbouwproductie daalde met 3,2 %, de secondaire sector met 9,6 % en de diensten- die al 60 % van het bnp uitmaken- met 5,2 %. Na een dramatische val met  13,5 % in januari en februari bedroeg de achteruitgang van de secondaire sector maar 1,1 % in maart. In maart werd eveneens 15% minder verbruikt dan het jaar voordien. De vaste investeringen vielen tijdens het eerste kwartaal terug met 16,1 %. De uitvoer daalde met 11 %. De werkloosheid bedroeg eind maart 5,9 %.

Volgens The Trivium National Business Activity Index zou 82 % van de economische capaciteit weer werken op pre COVID-19 niveaus. Het Ministry of Industry and Information Technology deelde mee dat op 28 maart 98 % van de industriële bedrijven weer opgestart zijn. Volgens het IMF zou China dit jaar maar met 1,2 % groeien en volgend jaar met 9,2 %. . Woordvoerder Mao Shengyong van NIS houdt het op 5% groei dit en volgend jaar.

Stimulans

Het Polibureau van de CPC heeft vrijdag beslist meer agressieve economische maatregelen te treffen. Prioritair zijn de binnenlandse vraag, consumentenuitgaven en hogere overheidsuitgaven. China Daily gelooft dat dit jaar een groei met 5,5 % mogelijk wordt. Het rekent er op dat de achteruitgang tijdens het tweede kwartaal tot 2 % kan beperkt worden. De uitvoer naar het westen zal immers nog lijden onder de COVID-19 crisis. Overigens is de lentezitting van de handelsbeurs te Guangzhou naar juni verschoven en zal volledig online plaats vinden.

China Daily meent echter dat de groei tijdens het derde en vierde kwartaal 6,8 % kan bedragen indien een stimuleringspakket wordt uitgevaardigd van 5,2 biljoen yuan (735 miljard $). Ter vergelijking: in 2008 bedroeg het stimuleringsprogramma 4 biljoen yuan. De parlementaire bijeenkomsten die daarover vergaderen zijn echter tot eind april verdaagd. Blijkbaar is ook al bekend waar de miljarden vandaan te halen zoals door een verhoging van het deficit en door speciale schatkistcertificaten. Dat is overigens ook waar het Polibureau naar verwijst.

De afgelopen week heeft de regering nog 46 nieuwe grensoverschrijdende pilot e-commercezones goedgekeurd naast de al 59 bestaande zones. Ook de frequentie van de treinen tussen China en Europa zou worden opgevoerd.

Bronnen: Global Times, Peoples Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *