Jimmy Lai en 14 medestanders gearresteerd in Hongkong

De politie van Hongkong heeft mediatycoon Jimmy Lai en 14 personen die vorig jaar deelnamen aan verboden protestbetogingen gearresteerd. De reactie bij de ‘pan democratische ‘ oppositie luidt dat het bestuur handelt als marionet van Beijing. Het pro-China kamp argumenteert “Iedereen gelijk voor de wet”

Aanhouding Jimmy Lai

De mediatycoon en oprichter van het fel anti-China blad Apple Daily Jimmy Lai was maar één van de vijftien die zaterdag door de politie gearresteerd werden wegens hun rol tijdens verboden betogingen vorig jaar. Lai wordt beschuldigd van het organiseren en het deelnemen aan verboden betogingen op 18 augustus en op 1 oktober. Bij de andere arrestanten behoren nog voormalige parlementsleden Martin Lee Chu-ming, Albert Ho Chun-yan, Lee Cheuk-yan (beter bekend als Long Hair), Au Nok-hin en Margaret Ng Ngoi-yee. Politiecommissaris Lam Wing-ho die verdere aanhoudingen niet uitsloot, zei nog dat 5 van de 14 andere vervolgd worden voor deelname aan de verboden betogingen op 30 september en 19 oktober.

Verboden betogingen

Protestmars vorig jaar

Op 1 oktober 2019 dus op de Chinese nationale feestdag leidden Albert Ho, Lee Cheuk-yan, Leung Kwok-hung, Yeung Sum en Figo Chan persoonlijk de betoging van Causeway Bay tot Central. Er braken gewelddadige confrontaties uit tussen betogers en politie die tot vijf maal hun vuurwapen gebruikten. Dezelfde dag verschenen ook Figo Chan ook Albert Ho, Leung en Cyd Ho om een andere betoging te leiden in Tsim Sha Tsui. Sommige betogers gooiden benzinebommen op verschillende politiebureaus, beschadigden metrostations en staatsbanken terwijl de politie antwoordde met het waterkanon en traangas. De politie arresteerde 285 verdachten van het protest op 1 oktober en 88 voor de betoging op 20 oktober. Sinds de rellen vorig jaar werden al meer dan 7000 personen gearresteerd wegens hun rol in de protestbeweging. Velen werden beschuldigd van deelname aan rellen waarop een maximum van 10 jaar staat.

Reacties

De oppositie vindt dat regering en politie het spel van Beijing speelt. Pro Beijing parlementslid Regina Ip Lau Suk-yee, reageert met ‘Iedereen is gelijk voor de wet. Om het even beroemdheid, mediabaas, wetgever of voormalig wetgever: er zijn geen privileges of immuniteit’. Anti -China krachten vinden dat Beijing met de arrestaties hoopt het politiek personeel van het ‘pan democratische’ kamp te ondermijnen voor de komende verkiezingen van de nieuwe wetgevende vergadering later op het jaar.

Bronnen: SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *