BNP groeide met 8,9 % in derde kwartaal

Aanleg infrastructuur droeg bij tot herstel

Aanleg infrastructuur droeg bij tot herstel


De Chinese economie is in het derde kwartaal met 8,9 % gegroeid, met een groei van 7,1 % over de eerste drie kwartalen als resultaat. In 2009 wordt een jaarlijkse BNP-groei verwacht van 8,3 %.
 
Hoewel de cijfers pas donderdag officieel bekend worden gemaakt, zei Xiong Bilin van de ‘Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie’ dat de BNP-groei tijdens de eerste drie kwartalen hoger ligt dan 7 %. Xiong vindt dat er weinig in de weg staat voor het realiseren van het streefdoel over het hele jaar van 8 %.
Tijdens het eerste kwartaal groeide China maar met 6,1 %; tijdens het tweede kwartaal werd 7,9 % gehaald en nu dus 8,9 %. De ‘Chinese Academie voor Wetenschappen’ verwacht dat het BNP dit jaar stijgt met 8,3 %. Het fiscaal inkomen lag in september één derde hoger vergeleken met vorig jaar en de buitenlandse valuta staan op een maximum van 2200  miljard $. De groei is hoofdzakelijk toe te schrijven aan het stimuleringsplan van de regering.groei

Verwacht wordt dat het BNP volgend jaar verder blijft doorgroeien, maar dan plant de regering een herstructurering met meer financiële armslag voor de KMO’s en privésector, terwijl dit jaar de stimulering hoofdzakelijk ging naar grote staatsprojecten. Analisten verwachten dat China binnen twee jaar Japan overvleugelt als tweede grootste economie. Ondertussen grijpt deze week in Wuhan een bijeenkomst plaats van zowel nationale als provinciale verantwoordelijken voor de statistiek om na te gaan of het nationaal groeicijfer wel klopt met de som van de provinciale delen.
In Tibet groeide het BNP tijdens de eerste drie kwartalen zelfs met 11, 4 %;
Lees ook over maatregelen tegen overproductie
Bekijk ook video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *