Boao Forum heeft ook een tijdschrift

in 2001 startte het Boao Forum als de kleinere Aziatische tegenhanger van de jaarlijkse conferentie van Davos. Sinds vorig jaar heeft Boao zijn eigen blad, het driemaandelijkse tijdschrift Boao Review. We spraken met de in België verblijvende kernredactrice mevr Cao. 
boaoreviewHet initiatief voor het Boao Forum dateert uit 1998 en kwam van Japan, de Filippijnen en Australië. De bedoeling was een platform te creëren voor politieke leiders en zakenmensen, zoals Davos maar met de expliciete focus op Azië en de Aziatische integratie. China dat einde 2001 toegelaten werd tot de Wereldhandelsorganisatie, sprong mee op de trein. In totaal 26 landen van Oceanë ren Aziëeveneens; ook Rusland en India nemen deel. Het eerste forum von d plaats in 2002. Het secretariaat is gevestigd in Beijing, de huidige secretaris-generaal is een Chinees. Sinds 2001 vindt jaarlijks een conferentie plaats in Boao, een badstad op het Chinese tropische eiland Hainan. Aan dat forum nemen naast zakenmensen, academici en hoge ambtenaren ook regelmatig regeringsleiders deel. De versie 2013 belooft meer deelnemers en meer prestigieuze sprekers aan te trekken dan alle voorgaande. Wellicht komt ook een van de pas verkozen Chinese topleiders opdagen.
Sinds begin 2012 heeft het Forum ook zijn eigen driemaandelijkse Boao Review, in Chinese en Engelse versie. Daar zijn intussen vier nummers van verschenen. De Review mikt op bijdragen over Azië van leidende figuren of topacademici en is bedoeld als beleidsinstrument voor leidinggevende functionarissen. In principe neemt het tijdschrift geen ideologisch standpunt in, het is vooral de bedoeling een discussieplatform te creëren. De verspreiding is in theorie wereldwijd, en mikt op een select publiek. De Review werkt momenteel met acht voltijdse redacteurs. In Brussel troffen we mevrouw Cao Qian, journaliste voor het tijdschrift. Ze begon haar carrière als journaliste bij Nanfang Ribao in Guangzhou (Kanton), kwam dan aan de VUB internationale betrekkingen studeren en verblijft sindsdien in België. De staf van het tijdschrift werkt per thema, en mevrouw Cao is verantwoordelijk voor de sectie macro-economie. Vanuit Brussel gaat zij wereldwijd op zoek naar bijdragen over Azië.
Ze heeft in België ondermeer contact met de Europese denktanks Bruegel en EPC ( European Policy centre). Naast themarubrieken heeft het tijdschrift per nummer ook een focus, zo zal het volgende nummer inzoomen op Aziatische integratie.

boaolancering

Lancering in juni 2012


De Boao Review is in zijn korte bestaan al erg succesvol geweest. Zo zien we in het vorige nummer bijdragen van EU-president Van Rompuy, de ex-premier van Italië Mario Monti en de voormalige Japanse premier Fukuda. Voor een volgend nummer komt de president van Mexico aan de beurt, en nog later  de Franse president Hollande. Ook professor Degrauwe, Bill Gates, voormalig VS-minister van financiën Paulson en een hele reeks Nobelprijswinnaars leverden al een bijdrage of zijn voor binnenkort geprogrammeerd.
Vanaf volgend jaar zal het tijdschrift waarschijnlijk tweemaandelijks worden. Er wordt ook gewerkt aan een betaalde  elektronische versie. Nu kan men een aantal artikelen gratis raadplegen op de website http://www.boaoreview.com.
De Review zal op het Forum in april zelf conferenties en debatten organiseren, en brengt daarvoor vier Chinese topeconomisten naar Boao.
We vroegen mevrouw Cao ook hoe ze zelf een aantal aspecten van de Aziatische ontwikkeling ziet. Integratie is volgens haar de hoofdtendens, aangedreven door de zakenwereld, terwijl de overheden op een pragmatische manier volgen. Er is dan ook geen groot plan zoals voor de EU, er gebeurt van alles op allerlei vlakken. Belangrijk is de vooruitgang van de integratie op monetair gebied. Men gaat naar een soort van Aziatisch IMF. Op handelsgebied is er de concurrentie tussen het Chinese integratieproject (Asean + 6) en het Amerikaanse TPP. Niemand kan zeggen hoe dit gaat aflopen, maar zakenbelangen geven allicht de doorslag; overigens zijn ook de onderhandelingen voor een handelsverdrag EU-VS concurrentie voor de Aziatische integratie. De toekomst van de Europees-Aziatische betrekkingen is rooskleurig, want er zijn geen grote politieke tegenstellingen en op handelsgebied is er een hoge mate van complementariteit. Vooral op technologisch, wetenschappelijk gebied zijn er perspectieven voor samenwerking. De wrijvingen op handelsgebied maken deel uit van het pokerspel. Dat betreurt mevrouw Cao, hoe wel ze er filosofisch over blijft: het is slecht voor iedereen, maar onvermijdelijk. Wat China betreft, het wil de wereld niet domineren zoals de Europeanen of de VS. Ook Azië wil het niet domineren, en het verminderen van de regionale politieke spanningen is één van de grote uitdagingen voor de nieuwe leiders.
 

boaoforum

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *