Boxun: valse geruchten over seksschandaal


De Chinese filmster Zhang Ziyi heeft het proces gewonnen dat ze had aangespannen tegen Boxun, een Amerikaanse website die open staat voor sensationeel, negatief nieuws over de Chinese politiek.

Door Boxun vals beschuldigd: Zhang Ziyi

Door Boxun vals beschuldigd: Zhang Ziyi


Op Boxun plaatsen Chinese (ex)studenten, bannelingen, expats hun meestal anonieme berichten. Er zijn ngo’s en zelfs overheidsinstellingen die de voorspellingen, de geruchten en de primeurs van Boxun vertrouwen. In februari en maart 2011, werd de website in China geblokkeerd nadat hij  oproepen had geplaatst voor een Jasmijnrevolutie in China. De organisatie die de website sponsort is China Free Press. Uit de jaarraporten van de Amerikaanse National Endowment for Democracy blijkt dat deze organisatie tussen 2005 en 2009 in totaal 513.366 dollar steun heeft gekregen van deze ngo die zich inzet voor ‘de democratie’ en op haar beurt een toelage krijgt van het Amerikaanse parlement.

De zaak Zhang Ziyi

Boxun had een reeks lasterlijke beweringen gebracht over Zhang Ziyi, de actrice die een ster werd door haar rol in Crouching Tiger, Hidden Dragon, de grote Chinees-Amerikaans-Hongkongs-Taiwanese succesfilm. Zhang zou zich de afgelopen tien jaar geprostitueerd hebben met machtige ambtenaren en rijke zakenmensen (en zo wel 115 miljoen dollar hebben verdiend). Ook de naam van Bo Xilai kwam in het lijstje van de klanten voor. Volgens de BBC beroerden de beweringen over Zhang Ziyi maandenlang journalisten en gebruikers van sociale media. De actrice ondernam gerechtelijke stappen ‘vanwege smadelijke aantijgingen’ tegen Apple Daily en Next Magazine die de geruchten hadden overgenomen en verder verspreid in Hongkong en tegen Boxun News in de VS. Ze won haar proces in Honkong eerst en nu dus ook in de VS. Boxun moet schadevergoeding betalen en heeft op de voorpagina een verklaring met zijn verontschuldiging voor ‘negatieve en onjuiste informatie’ over Zhang, die ‘ongegrond was en misplaatst’. De website gaf verder toe dat (in elk geval in deze kwestie) zijn anonieme bronnen de doorgegeven informatie niet konden hard maken.

Bronnen: BBC, Global Times, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *