Brand bij kolenmijn: 26 doden. Ontploffing in andere mijn: 11 doden.(upd)

Bij een ondergrondse brand zijn 26 mijnwerkers omgekomen en 50 anderen gewond. Vandaag is er een ontploffingsramp in een andere mijn, met 11 slachtoffers.

xinhua mijnDe ramp is gebeurd in een staatsmijn in de provincie Liaoning (N.O. China). Afgelopen nacht ontstond brand in de Hengda Kolenmijn, een dochter van het staatsbedrijf Liaoning Fuxin Coal Corporation, een grote onderneming in de steenkoolsector. Een uur voordien was er een kleine aardbeving van 1,6 op de schaal van Richter geregistreerd in een stadje in de buurt van de mijn. Onderzoekers zijn er praktisch zeker van dat er een verband is met de ontbranding van kolenstof in de mijn. De trillingen van de aardbeving heeft waarschijnlijk de stofwolk doen ontstaan en vonken in gesteente en werktuigen. De slachtoffers liepen brandwonden op en schade aan de ademhalingswegen. Zij werden overgebracht naar het ziekenhuis. De brand woedde direct erg hevig en doofde dan even snel weer uit voordat de redders ter plaatse waren.Een aantal mijnwerkers kon niet meer worden gered, twee zijn overleden in het ziekenhuis. Van veel anderen is de toestand ernstig en er verkeren nog 4 arbeiders in levensgevaar.
Bij een explosie in een kolenmijn in Guizhou (Z.W. China) zijn vandaag elf mensen om het leven gekomen. De ramp gebeurde in de Songlin Kolenmijn in Songhe, een stad in het district Pan. Er waren negentien mensen aan het werk in de mijn op het moment van de ontploffing. Acht zijn er gered. Xinhua brengt dat nieuws. De Songlin mijn is een particulier bedrijf.

Moeizame strijd voor veiligheid

De Chinese overheid heeft twee goede redenen om de grote afhankelijkheid van steenkool voor de energievoorziening zoveel mogelijk te beperken: de vervuiling en het feit dat steenkoolwinning gevaarlijk blijft. De moeizame strijd om de  veiligheid in de Chinese mijnen ernstig te verbeteren lijkt enige vooruitgang te boeken. Vorig jaar waren er ‘maar’ 589 ongelukken en 1049 doden en was men er dus blijkbaar in geslaagd het aantal ongelukken en dodelijke slachtoffers met 24% te laten dalen ten opzichte van het jaar daarvoor. Een vraag blijft hoe betrouwbaar die cijfers zijn, omdat sommige verantwoordelijke personen en mijnbazen er, naar het schijnt, nog steeds in slagen uit eigenbelang feiten te verzwijgen. Een van de tactieken om de veiligheid te verhogen is het sluiten van kleine en particuliere mijnen. Het plan is om tegen het eind van volgend jaar nog eens 2000 mijnen te sluiten. In de grote bedrijven voor steenkoolwinning zijn de omstandigheden beter en worden de voorschriften strikter nageleefd en gecontroleerd.
fuxin-net_0Toch komen er ook ongelukken voor in grote staatsbedrijven. De Fuxin Kolenmijn is al enkele keren op deze negatieve manier in het nieuws geweest: in 2005 zijn er 33 managers van Fuxin ontslagen omdat ze door hun lakse toepassing van de regels voor veiligheid en gezondheid verantwoordelijk werden geacht voor een zware mijnramp met meer dan 200 slachtoffers. Vorig jaar werden 8 mijnwerkers bij de onderneming gedood in een ongeluk door een gaslek. De Hengda-mijn ligt op dit moment volledig stil voor veiligheidscontroles, het onderzoek naar oorzaken en mogelijke verantwoordelijkheden is gaande. Het moederbedrijf Fuxin, dat meer dan 4600 mensen tewerkstelt, heeft zijn eigen ziekenhuis. Tien specialisten zijn vanuit de provinciehoofdstad Shenyang naar dat hospitaal gestuurd om te helpen bij de behandeling van de slachtoffers.
Bronnen: Xinhua, BBC, SCMP, Bloomberg
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *