Brazilië en China sluiten miljardendeals

De Chinese Premier Li Keqiang en de president van Brazilië Dilma Rousseff hebben miljardencontracten ondertekend voor handel en investeringen.

videopresentatie Belo Monte dam

videopresentatie Belo Monte dam


Brazilië is het grootste ontwikkelingsland in het westelijk halfrond en in het algemeen de grootste economie van Latijns-Amerika. Het is ook de grootste handelspartner van China, maar op de lijst van landen die investeren in Brazilië staat China slechts op de 12e plaats. Daar hoopt Beijing nu verandering in te brengen.
Brazilië is het eerste land op het programma van de rondreis die de Chinese premier in Latijns-Amerika maakt en het is meteen goed raak. De gisteren afgesloten contracten hebben in elk geval een waarde van 27 miljard dollar (24,2 miljard euro). President Rousseff sprak zelfs van 53 miljard dollar, een ruwe schatting waarbij ze de investeringen uit het verleden en die voor de toekomst meerekende. Voor Brazilië, dat al vijf jaar lang kampt met een lage groei en dat zich opmaakt om de Olympische Spelen te ontvangen in 2016, zal het een enorme en welkome meevaller zijn. Ook in China zullen de overeenkomsten de nationale economie ten goede komen. De beide landen leveren door hun samenwerking een stevige bijdrage aan het succes van de BRICS, de BASIC en andere opkomende landen en aan het mondiaal herstel. De twee leidende politici gaven hun fiat aan 35 documenten voor investeringen en samenwerking. Ze zetten hun handtekening onder een gezamenlijk actieplan voor 2015-2021 en onderschreven samen een verklaring over het klimaat.

onderhandelingenOlie – vliegtuigen – erts

De meest in het oog springende deals zijn die voor de oliemaatschappij Petrobras, een Braziliaans staatsbedrijf, en verder de aankoop van vliegtuigen en de samenwerking voor het transport van ijzererts. In de financiering en samenwerking met Petrobras steekt China 7 miljard dollar (6,3 miljard euro) aan leningen en investeringen. De Braziliaanse vliegtuigmaatschappij Embraer verkoopt 22 commerciële jetvliegtuigen aan het Chinese Tianjin Airlines. De Braziliaanse mijnbouwmaatschappij Vale zal onder andere zorgen voor het maritiem transport van ijzererts. Verder waren er contracten betreffende handel, investeringen, landbouw, nieuwe energie, transport, telecom, wetenschap en technologie. The Bank of Communications Co, het nummer vijf van de Chinese leenbanken, heeft voor het eerst een buitenlandse bank verworven, de Braziliaanse Banco BBM, waarvan de Chinese bank 80 procent heeft gekocht. Li heeft ook toegezegd dat China het invoerverbod op Braziliaans rundvlees zal opheffen.

Het fonds van 30 miljard: nog meer win-win?

Brazilië zal samen met China nagaan of er door de Andes naar de Stille Oceaan een spoorweg kan worden aangelegd, die voor Brazilië direct en goedkoper transport zou betekenen naar Peru, de oceaan en China. Als het project kans van slagen heeft zullen Chinese bedrijven de spoorlijn mogen bouwen.

Li's toespraak voor het Braziliaanse bedrijfsleven

Li’s toespraak voor het Braziliaanse bedrijfsleven


Premier Li Keqiang heeft in een toespraak voor Braziliaanse ondernemers toegezegd dat China een fonds ter waarde van 30 miljard dollar zal oprichten. Het geld moet de industriële samenwerking tussen China en een aantal Latijns-Amerikaanse landen financieren. Het bedrag geïnvesteerd in de upgrading van de logistieke bedrijven, het transport, de energiebevoorrading en de digitale infrastructuur in die landen. Li beloofde hierbij een coöperatieve aanpak, met wederzijds voordeel. Er zal worden gekeken naar wat de markt vraagt: een partnerschap tussen particuliere en overheidsbedrijven, of een franchisesysteem. De Chinese premier wilde de plaatselijke vakbonden aanmoedigen om mee te doen.
Li Keqiang en Dilma Rousseff openden met de presentatie van een videofilm de ceremonie voor het project van de hydro-elektrische dam van Belo Monte, waarvoor  een Chinees staatsbedrijf de leidingen voor zeer hoge spanning (ultra-high voltage, UHV) heeft aangelegd.  Zowel Li als Rousseff hebben tijdens hun besprekingen en in de verklaringen achteraf laten blijken dat ze de intensievere betrekkingen tussen China en Brazilië beschouwen als een zeer gunstige ontwikkeling voor alle partijen.
Xinhua, Guardian, SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.