BRICS wordt uitgebreid met 6 landen

Vanaf 1 januari 2024 wordt de BRICS uitgebreid met Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Xi Jinping noemde de uitbreiding historisch en een nieuw startpunt dat het blok nieuw leven zal inblazen.

Persconferentie BRICS-leiders in Johannesburg Foto Xinhua Disclaimer

De uitbreiding met nieuwe leden was zowat hét agendapunt waar iedereen naar uitkeek want de laatste uitbreiding van de organisatie dateerde reeds uit 2010. De Zuid-Afrikaanse president onthulde dat 6 landen een uitnodiging krijgen om vanaf 1 januari 2024 lid te worden. Het gaat om Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. President Ramaphosa verklaarde ook dat de BRICS-landen een consensus hebben bereikt over de leidende principes, normen, criteria en procedures voor het uitbreidingsproces van de groepering. De ministers van Buitenlandse Zaken kregen de taak om de concrete criteria inzake de aanvaarding van nieuwe leden te ontwikkelen en een lijst op te stellen van potentiële partnerlanden.

De Chinese president Xi Jinping zei dat de BRICS-expansie historisch is en een nieuw startpunt betekent voor de BRICS-samenwerking. Deze toont de vastberadenheid aan van de BRICS-landen om zich te verenigen en samen te werken met andere ontwikkelingslanden. Ze voldoet aan de verwachtingen van de internationale gemeenschap en dient de gemeenschappelijke belangen van opkomende markten en ontwikkelingslanden. De uitbreiding zal ook nieuwe vitaliteit verlenen aan het BRICS-samenwerkingsmechanisme, aldus nog de Chinese president. President Ramaphosa van zijn kant verklaarde dat de leden van het blok ‘onze visie delen op de BRICS als kampioen van de behoeften en zorgen van de mensen in het Mondiale Zuiden”. Hij zei dat deze kwesties onder meer de nood aan gunstige economische groei, duurzame ontwikkeling en hervorming van multilaterale systemen omvatten.

Tijdens de top werd ook de Verklaring van Johannesburg II aangenomen, waarin de leden hun toewijding aan de BRICS-geest van wederzijds respect en begrip, soevereine gelijkheid, solidariteit, democratie, openheid, inclusiviteit, versterkte samenwerking en consensus herbevestigden.
Volgens Bloomberg zou een uitbreiding van de groep van opkomende economieën haar mondiale invloed kunnen vergroten en de dominantie van de G7 kunnen ondermijnen. Door de uitbreiding zal het bruto binnenlands product van de BRICS stijgen tot 36 procent van het mondiale bbp bij koopkrachtpariteit; de BRICS omvat nu reeds 46 procent van de wereldbevolking, zo melden Amerikaanse media, daarbij verwijzend naar de Braziliaanse president Lula da Silva.

Landen

De locatie van de 15-de BRICS top Foto Xinhua Disclaimer

Narvaja, de Argentijnse ambassadeur in China, verklaarde aan de Global Times: ‘samen gaan we de stem vertegenwoordigen van de opkomende landen, die historisch gezien altijd verwaarloosd werden in internationale organisaties.’  Hij vindt dat de uitbreiding de sleutel vormt tot het opbouwen van een meer harmonieuze wereldorde. In deze nieuwe constellatie zal de samenwerking de confrontatie vervangen en de productieve ontwikkeling de financiële speculatie. Het beginsel van wederzijds respect zal het eenzijdig interventionisme verdringen en economische integratie zal de plaats innemen van anachronistische sancties. De overdracht van technologie zal technologische blokkades naar het verleden verwijzen, aldus nog Narvaja.
Professor Hassan Rajab aan de Egyptische Suez Canal University verklaarde dat Egypte graag toetreedt met als doel de wereldeconomie te hervormen ten gunste van meer eerlijkheid in het licht van aanhoudende mondiale fluctuaties en economische crises. Door de samenwerking met Egypte kunnen de BRICS-landen hun partnerschap verdiepen met de Arabische en Afrikaanse landen. Egypte is immers een actief lid van de Afrikaanse Unie en de op één na grootste economie van Afrika.  Egypte is overigens vanwege het Suezkanaal een belangrijke handelspartner van Rusland en China. Iran is dan weer belangrijk voor Moskou, omdat het zou kunnen helpen een Noord-Zuid-corridor te creëren zodat Rusland, een belangrijke graan- en olie-exporteur, goederen via de Perzische Golf naar Azië en Afrika kan sturen zonder de Zwarte Zee of Noord-Europa door te steken. Ethiopië heeft een grote bevolking en een groeiende economie en met zijn strategische ligging in de Hoorn van Afrika en als zetel van de Afrikaanse Unie heeft het land in regionale kwesties aan belang gewonnen.

Dedollarisatie

De leiders van de BRICS-landen hebben de ministeries van Financiën en de centrale banken van hun respectievelijke landen de opdracht gegeven om de mogelijkheid te overwegen om op nationale valuta gebaseerde betalingsinstrumenten en -platformen te lanceren, zei Ramaphosa verder. De leiders benadrukten het belang om het gebruik van lokale valuta in de internationale handel en in financiële transacties tussen BRICS en hun handelspartners aan te moedigen. Zij pleiten er eveneens voor om de versterking van correspondentbanknetwerken tussen BRICS-landen en afwikkelingen in lokale valuta te stimuleren, aldus hun verklaring.
Experten geloven dat de toetreding van grote olieproducerende landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Iran niet enkel belangrijk is omdat deze landen er al mee begonnen zijn om in andere munten dan dollar te betalen, maar vooral omdat deze olielanden kunnen fungeren als spaarpot  voor de minder kapitaalkrachtige BRICS landen.

Bron: Global Times, Xinhua, De Wereld Morgen

Print Friendly, PDF & Email