Exit Chinese toponderzoekers uit VS

We beleven een exit van Chinese toponderzoekers uit de VS. Biochemicus Kunliang Guan en neurowetenschapper Fu Xiangdong zijn teruggekeerd naar China en kregen een belangrijke functie. Het zijn niet de Chinese toponderzoekers die hun Amerikaanse baan verliezen en naar China terugkeren.

Foto: West Lake University Disclaimer

Biochemicus Guan wordt professor aan Westlake University in Hangzhou en zal er een nieuw laboratorium leiden. Momenteel is hij medewerkers aan het rekruteren.
Hij zal in Hangzhou zijn toponderzoek op wereldniveau verder zetten naar communicatie tussen cellen in verband met celgroei, weefselstabiliteit, orgaangrootte en het van kankercellen.

Steun uit China, baan kwijt

Guan werkte meer dan 30 jaar in de VS en is één der meest geciteerde wetenschappers in zijn vakgebied.

Hij verloor zijn baan aan de afdeling farmacologie van de University of California in San Diego nadat de National Institutes of Health (NIH), de belangrijkste sponsor van biomedisch onderzoek, hem in 2019 gedurende twee jaar op de zwarte lijst zetten en niet meer wilden financieren. De officiële reden was het niet vermelden dat hij ook financiële steun uit het buitenland kreeg, ook van de Fudan Universiteit in Shanghai.

Toen de strafperiode voorbij was in 2021, lag het labo van Guan zo goed als stil en had hij geen middelen meer om studenten-stagiairs aan te trekken.
Guan heeft geluk dat hij in China zijn onderzoek kan verder zetten.

Exit van een toponderzoeker

Guan werd in 1963 geboren in een arme boerenfamilie in Zhejiang. Zijn talent viel op en hij ging biologie studeren aan de universiteit toen hij 15 was. Nadien ging hij via een Chinees-Amerikaans programma studeren in de VS waar hij op 26-jarige leeftijd een doctoraat in biochemie van Purdue University haalde.

Hij bleef in de VS en werkte er achtereenvolgend aan verschillende universiteiten en kreeg prestigieuze onderscheidingen. Hij bleef ook betrokken bij wetenschappelijke activiteiten in China. Zo was hij voorzitter van het overzeese comité van de National Natural Science Foundation of China, en lid van het wetenschappelijk comité van de Future Science Prize in Beijing.

Professor Rao Yi, een neurobioloog en rector van de Capital Medical University in Beijing noemt Guan ‘duidelijk een genie’, en verwacht dat hij in Hangzhou verdere doorbraken zal maken.

Heksenjacht

Onder president Trump werd het China Initiative gelanceerd tegen vermeende Chinese spionage. De NIH lanceerden hun eigen versie van dit initiatief: Chinese onderzoekers werden ervan beschuldigd een deel van hun sponsorgeld van de NIH te gebruiken om in het geniep mee te werken aan onderzoek in China.

Volgens het tijdschrift Science is een verschil met Trump’s China Initiative dat alle onderzoeken van de NIH achter gesloten deuren en ver van de media gebeurden. 42% van de onderzoekers tegen wie de NIH een procedure lanceerde hebben intussen hun baan verloren.

Eén daarvan is een vroegere collega van Guan, neurowetenschapper Fu Xiangdong. Fu werd dit jaar verplicht af te treden omdat hij samenwerkte met de Universiteit van Wuhan. Hij kon in maart al terug beginnen aan Westlake University en zet daar zijn onderzoek verder naar Parkinson en andere degeneratieve ziekten.

Er zijn naar schatting van Science al 250 Chinese onderzoekers waarvan het werk gedwongen stilgelegd is door de NIH. Hoeveel doelwitten van de NIH-campagne en van het China Initiative intussen in China verder werken is niet geweten.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email