Britse premier Cameron op bezoek

Na een incident rond de Dalal Lama bezoekt premier Cameron met een breed handelsgevolg 3 Chinese steden. Verwacht wordt dat het bezoek een keerpunt wordt in de betrekkingen tussen beide landen waarna wellicht deals kunnen afgesloten worden m.b.t. tot kernenergie en infrastructuur zoals super snelle treinlijnen.
cameronliDe betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk koelden af toen Cameron in mei 2012 een ontmoeting had met de Dalai Lama. Een eerder gepland bezoek werd door Cameron zelf afgelast nadat duidelijk werd dat geen van de Chinese leiders bereid was hem te ontmoeten. Volgens The Sunday Times greep binnen de schoot van de VK-regering een discussie plaats tussen twee strekkingen. Langs de ene kant bevonden zich Foreign Secretary William Hague en vicepremier Nick Clegg die niet aarzelen de mensenrechten de Chinezen onder de neus te wrijven. Langs de andere kant stonden premier Cameron en de minister van financiën die vinden dat handel en investeringen centraal moeten staan. De laatsten hebben blijkbaar het pleit gewonnen want Cameron zegt zelf dat een bladzijde werd omgedraaid. Hij zou tijdens zijn bezoek een publieke verklaring afleggen dat hij geen plannen meer heeft de Dalai Lama te ontmoeten die Beijing beschouwt als een separatist in een monnikspij.
Hoe dan ook 120 zakenlui vergezellen de premier die Beijing, Shanghai en Chengdu zal bezoeken. In de lijst vinden we de bazen van Jaguar Land Rover, TalkTalk, de English Premier League, Royal Dutch Shell, de London Stock Exchange en GlaxoSmithKline. Voor zijn vertrek stuurde Cameron zijn eerste bericht via Sina Weibo. Volgens de premier zou er geen beperking mogen bestaan op de samenwerking tussen VK en China op terreinen van zaken en investeringen in infrastructuur tot cultuur en toerisme. Milieuminister Paterson gaat mee om de uitvoer van VK-voeding te promoten, Gezondheidsminister Hunt is ook van de partij en onderwijsminister Willetts zoekt naar mogelijkheden voor VK-universiteiten. Al in 2010 stelde Cameron zich als doel om tegen 2015 de handel met China te verdubbelen tot 62 miljard pond. De export klom tijdens het eerste semester met 20% en de Chinese investeringen in het VK met 30%. Naar verluidt wil Cameron Beijing zelfs voorstellen om te werken aan een vrijhandelspact tussen China en de EU. Daarvan zei commissaris Karel De Gucht in oktober dat hij dit idee weinig realitisch vindt.
De reis van de premier werd al vooraf gegaan door het bezoek in oktober van Chancellor George Osborne en Londens burgemeester Boris Johnson. Daarbij werden plannen aangekondigd voor Chinese investeringen in de luchthaven van Manchester en een nieuwe generatie van Britse kerncentrales. Ook Schotland and Wales willen meer samenwerking met China in diverse sectoren. Sinds 2009 bedroegen de Chinese investeringen in het VK meer dan $ 12 miljard en gedurende de laatste 18 maanden overtrof het bedrag dat van de vorige 30 jaar.
Nog deze week bezoeken ook de VS-vicepresident Biden, de Oekraïense president Yanukovych en de Franse premier Ayrault China.
Bronnen; China Daily, FT ea
Zie ook Dialogue

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *