Buitenlandse adviesbureaus beschuldigd van spionage (upd)

Het Chinese gerecht is binnengevallen in verschillende kantoren van Capvision Partners , een internationaal adviesbureau. Er is een vermoeden van het lekken van gevoelige informatie. De maatregel volgt op raids bij gelijkaardige bedrijven en past in strengere Chinese wetgeving op de veiligheid van strategische data. Woordvoerders van buitenlandse bedrijven reageren negatief.

Screenshot van de CCTV-uitzending over Capvision Foto: China Media Group Disclaimer

Ambtenaren van de nationale veiligheidsdiensten en economische controleurs zijn binnengevallen in de kantoren van Capvision in onder meer Shanghai, Beijing, Suzhou en Shenzhen en hebben er medewerkers ondervraagd.

Volgens de Chinese staatstelevisie is er een vermoeden van lekken van Chinese militaire technologie aan buitenlanders. In een reactie op Wechat zegt de lokale afdeling van Capvision dat ‘het (Chinese) nationaal belang voorgaat’ en dat het zich zal houden aan de officiële ‘visie op ontwikkeling in combinatie met nationale veiligheid’.

Capvision brengt gespecialiseerde Chinese experts in contact met vooral buitenlandse klanten die specifieke informatie over China zoeken. Het beweert dat het niet op de hoogte is van het concrete werk dat die voor de opdrachtgever uitvoeren.

Volgens de Chinese nationale staatstelevisie klopt dat niet en werkt Capvision actief aan het lekken van gevoelige informatie naar het buitenland. Het heeft onder zijn klanten buiten China regeringen, militaire diensten en spionagediensten en aan de experts die het inhuurde werd gevraagd vertrouwelijke informatie te delen.

Capvision heeft een wereldwijd netwerk van 395.000 experts. Voor een opdracht in China kreeg een expert gemiddeld 225 dollar per uur in 2021, een erg aanlokkelijke verloning voor een Chinees. Van januari tot september dat jaar factureerde Capvision 134.000 uren aan buitenlandse bedrijven in China. Het kon een uitgebreid netwerk van Chinese experts uitbouwen, hun vertrouwen winnen en sommigen zover krijgen dat ze geheime informatie vrijgaven.

De Chinese televisie bracht een uitgebreide uitzending over de vermoedelijke spionage door Capvision, met concrete details en voorbeelden.Ze laat onder meer een gewezen expert van Capvision, die intussen veroordeeld is tot zes jaar gevangenis wegens spionage, uitleggen hoe het bedrijf hem aanspoorde strategische economische informatie over het staatsbedrijf waar hij werkte vrij te geven aan een buitenlandse klant in ruil voor een dubbele loon. In een ander aangehaald voorbeeld werd informatie gelekt over het aantal militaire vliegtuigen van een bepaald type.

Geen alleenstaand geval

De voorbije weken zijn er ook invallen geweest bij andere internationale adviesbedrijven, onder meer bij Bain&Company. Het kantoor van het auditbedrijf Mintz in Beijing is gesloten en vijf Chinese medewerkers werden aangehouden. Het gaat telkens om vermoedens van spionage ten voordele van de Verenigde Staten.

Per 1 juli wordt een amendement op de wet tegen spionage van kracht, met strengere bepalingen dan voordien. Pogingen om op illegale wijze staatsgeheimen of ‘informatie betreffende de nationale veiligheid en de nationale belangen’ te weten te komen of te delen met buitenlanders vallen voortaan onder de definitie van spionage.

De voorzitter van de Amerikaanse Kamer van koophandel in Shanghai heeft het belang van buitenlandse advies- en auditbedrijven beklemtoond, om buitenlandse investeerders te helpen de Chinese markt te begrijpen. Hij klaagt dat de Chinese regelgeving op het gebruik van informatie onvoldoende precies is en adviesbureaus in onzekerheid zou laten van wat kan en niet kan. De voorzitter van de Europese Kamer van koophandel sprak van ‘verhoogde onzekerheid ‘ terwijl Europese bedrijven juist vragen naar een stabiel en voorspelbaar zakenklimaat.

Wantrouwen van alle kanten

De EU-ambassadeur in China verklaarde dat dit soort wetgeving en de invallen bij bedrijven slecht zijn voor de economische opening van China. Hij vergat er bij te zeggen dat zowel de VS zelf diverse maatregelen namen om transfers van technologie naar China tegen te gaan, zoals strengere screening van Chinese studenten en vorsers en van overnames van bedrijven door Chinese investeerders.

(upd) Terwijl China maatregelen neemt om strategische informatie te beschermen, verhoogt de VS de druk om die informatie te bekomen. De Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) is een Amerikaanse instelling die opgericht is om te controleren of kantoren die externe audits uitvoeren van bedrijven op de Amerikaanse beurs wel diep genoeg graven. Vorig jaar kon de VS van China afdwingen dat de PBAOC toegang kreeg tot informatie om de kwaliteit van audits van Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs gequoteerd zijn te controleren. De PBAOC maakt nu bekend dat uit hun inspecties van vier audits door KPMG in China en vier audits door PWC in Hongkong blijkt dat die ernstige gebreken tekorten vertonen. KPMG en PWC zijn twee van de vier grootste auditors in de wereld. PBAOC kondigt aan dat het meer controles op audits van Chinese bedrijven gaat uitvoeren.

Bronnen: South China Morning Post, Financial Times, Caixin, Pekingnology.

Print Friendly, PDF & Email