Buitenlandse handel blijft bloeiend en inflatie laag

De buitenlandse handel ging in juli met 16.6 % vooruit zodat die gedurende de eerste 7 maanden met 10,4% toenam tot 23 biljoen yuan. De verbruikersprijzen stegen met 2,6% en de productieprijzen met 4,2%.  

Zicht op Qingdao containerhaven (Foto: Peoples Daily/Xinhua Disclaimer

Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar steeg de buitenlandse handel in goederen met 10,4% op jaarbasis tot 23,6 biljoen yuan. Enkel in juli ging de buitenlandse handel met 16,6% vooruit en in de delta van de Jangtse rivier met een kwart.  Van januari tot en met juli steeg de uitvoer met 14% terwijl de invoer met 5,3% verhoogde, aldus douanecijfers.

Gedurende deze periode steeg de Chinese handel met ASEAN 13,2%; met de EU 8,9% en met de VS 11% in vergelijking met die periode vorig jaar. De handel met de Belt & Road landen ging met 19,8% de hoogte in. Deze met RCEP landen nam met 7,5% toe maar enkel in juli bedroeg die vooruitgang 18,8% . Vooral de privésector die nu instaat voor de helft van het volume presteerde goed . Het is vooral sinds mei dat de opwaartse trend zichtbaar wordt.

Tijdens het eerste semester groeiden de buitenlandse investeringen in China met 17,4% tot 723  miljard yuan. Vooral investeringen in hightech groeiden met meer dan één derde.

Lage inflatie

De consumentenprijs steeg in juli met 2,7% aldus het National Bureau of Statistics (NBS). Het cijfer ligt 0,5 hoger door de hogere prijs voor varken en verse groeten. De voedselprijzen stegen met 3%: de prijs van varken zelfs met een kwart, die van verse groenten met 10,3% terwijl de prijs voor fruit daalde.  

De productieprijzen namen in juli met 4,2% toe terwijl dit in juni nog 6,1% was. De steenkolensector zag zijn PPI in juli toenemen met 20,7 % of 10,7% minder dan in juli. De PPI in de olie en gassector groeide met 43,9% of 10,5% minder dan in juni.

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *