China slaat terug met eigen heffingen

Nadat de VS besliste om bijkomende heffingen te leggen op 200 miljard $ ingevoerde Chinese goederen, slaat China terug. Het land is van plan vanaf 1 juli eigen bijkomende heffingen te leggen op voor 60 miljard $ ingevoerde VS-goederen.

Terwijl president Trump eerder liet weten dat de handelsgesprekken tussen beide landen positief verliepen, is de toon sinds één week geheel anders. Al zondag dreigde Trump in een tweet met nieuwe heffingen. Volgens de Amerikaanse lezing van het schriftelijk verslag van de vorige tien besprekingsrondes zou China teruggekomen zijn op gedane beloften. Volgens president Trump hoopt China onder een democratische president als Joe Biden niet zo streng te worden behandeld. Reuters spreekt over een hardere Chinese opstelling als vergelding voor een miljardenverkoop van Amerikaanse wapens aan Taiwan. Hoe het ook zij, de heffingen op 200 miljard $ Chinese invoer worden van 10% tot 25% gebracht en president Trump gelaste ook het papierwerk voor te bereiden om de totale Chinese invoer ter waarde van 325 miljard $ aan heffingen van 25% te onderwerpen. Het Chinees ministerie heeft al laten weten sterk de maatregelen te betreuren en beloofde de nodige tegenmaatregelen te zullen treffen.

De beslissing valt juist op het ogenblik dat een Chinese delegatie onder leiding van vicepremier Liu He in Washington verblijft om de elfde ronde van onderhandelingen te voeren. Daarvan werd verhoopt dat het de laatste zou zijn. Liu vertelde aan de Chinese TV dat het feit dat hij
niettegenstaande Trumps dreigingen toch naar Washington kwam dat dit de ernst bewijst van Chinese kant. Om de beurs te paaien zei president Trump dat hij een mooie brief van Xi Jinping gekregen had waarbij Xi opriep om naar een oplossing te zoeken waarbij de twee elkaar de helft toegeven en mekaar ontmoeten in het midden. Feit is dat de beurs donderdag niet zo diep zakte dan maandag toen Trumps dreiging bekend werd. Toch is één van de factoren van een sterke beurs de afgelopen maanden dat er hoop was voor een deal tussen China en de VS. De hoge verwachtingen verdampten echter door een presidentiele tweet.

Reacties

Het Amerikaans zakenleven kijkt bevreesd uit naar de nieuwe tarieven. De US Council for International Business reageert gefrustreerd. Sommige sectoren zullen hard getroffen worden zoals restaurants die zeevruchten invoeren, chemische bedrijven, kleinhandelaars in meubelen en huishoudtoestellen, de kleding en de bouw die hout, glas en tuigen uit China gebruiken. De National Association of Home Builders vreest dat de toegankelijkheid van huizenbouw door de nieuwe heffing in het gedrang komt. Ondervoorzitter Jaime Castaneda van de US Dairy Council merkt op dat de zuivelexport naar China al daalde met 48% , maar dat de nieuwe heffingen wel eens de nagel aan de doodskiust van de sector kunnen worden. Uit een ondervraging door de National Association for Business Economics blijkt dat drie vierden van de bedrijven vonden dat de heffingen een negatieve weerslag hadden en slechts één % vond ze positief. Volgens een studie van de Washington consultancy Trade Partnership zullen de verhoogde heffingen het aantal VS-banen verminderen met 934.000 en een gemiddeld gezin van vier jaarlijks 767 $ kosten.

Weinigen halen een marge van 15% die dus nu moet opgehoest worden door de Amerikaanse consument. Voorts denken weinig bedrijven er aan om hun activiteiten uit China weg te halen: in Vietnam zit de infrastructuur al onder druk en de minder ontwikkelde landen beschikken -zo de technologie al aanwezig is- niet over dezelfde infrastructuur als China. Voor de landbouw in de VS wordt het eveneens bang uitkijken hoewel vicepresident Pence beloofde dat de boeren zullen kunnen aanspraak maken op een analoog steunprogramma als de 12 miljard $ steun vorig jaar. Trump tweette dat hij landbouwproducten van de VS-boeren wil opkopen en deze verdelen in de arme landen. Er is geen haast voor een akoord met China voegde hij er nog aan toe.

De onderhandelingen duurden donderdag en vrijdag samen maar drie uur. Hoewel in een opbouwende sfeer eindigden ze zonder echt akkoord. Liu He ontkende dat China zou terugkomen op gemaakte afspraken. Liu He toonde zich gematigd optimistisch na afloop. Hij lichtte ook een paar verschillen toe. Vooreerst moeten de tarieven volledig verdwijnen als het akkoord er komt. Er was ook onenigheid over de goederen die China zou moeten kopen om de handelsbalans te herstellen. Liu vergeleek de toestand met het lopen van een marathon die moeilijker wordt op het einde. VS en China waren het eens om de gesprekken verder te zetten in Beijing.

Trump tweette maandag nog China waarschuwend geen tegenmaatregelen te nemen. Het Chinees ministerie van Financiën heeft echter ook maandag bekend gemaakt vanaf 1 juni voor 60 miljard $ tegenheffingen te zullen opleggen aan Amerikaanse goederen. Vooral de heffingen op LNG zouden strategisch kunnen uitpakken. Een Chinese voormalige viceminister voor Handel zei dat China klaar is voor een langdurige handelsoorlog. Naast de bijkomende heffingen is een ander idee meer het argument ‘economische veiligheid’ uit te spelen. De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft overigens recentelijk meer bevoegdheden gekregen om in deze als een soort CFIUS op te treden. In de privésector heeft een hotelgroep beslist om Amerikaanse ambtenaren een kwart meer aan te rekenen. voor hun verblijf. Volgens CTrip doen Chinese toeristen sinds de hzandelsoorlogminder de US aan en meer Europa.

Vermelden we nog dat president Trump belde met de Canadese premier Trudeau. Ze hadden het onder meer over Huawei vicevoorzitter Meng Wanzhou die in Canada onder huisarrest leeft omdat de VS haar uitlevering vragen. Overigens heeft naast Huawei nu ook China Mobile van de Federal Communication Commission geen toelating gekregen om in de VS zaken te doen en dit eveneens om’veiligheidsredenen’. Tenslotte maakte president Trump bekend dat hij Xi Jinping eind juni zal ontmoeten op een G20-top in Japan. Een nieuwe wortel om de financiële markten zoet te houden?

.Bron: Global Times, SCMP, Financial Times

Bekijk ook Xinhua video met Liu He (6 min)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “China slaat terug met eigen heffingen

  1. Meng was vastgehouden door de douane onder valse voorwendsel. Zij dacht dat er iets mis was met haar visum en was erg behulpzaam. Had zelf haar telefoon en laptops ontgrendeld. Waardoor nu het tegen haar wordt gebruikt met 1 PowerPoint bestand waar zij uitdrukkelijk uitlegde dat haar bedrijf de sancties van de VS respecteren. Dus haar recht was nooit voorgelezen en ze was aangehouden op valse voorwendsel zonder aanwezig van een advocaat. Lijkt erg veel op Oezbekistan waar erg veel terroristen naartoe zijn gestuurd om te worden “”verhoord””. Natuurlijk is het zo dat het hof in de VS geen verhoormateriaal als bewijsstukken kan gebruiken als er een technische fout was begaan door de VS. Maar als de technische fout van de Canadezen is, is dat wel rechtvaardig volgens de hof. Zelfde als martelen bij een verhoor in Oezbekistan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *