Carrie Lam in Hongkong gekozen als nieuwe Chief Executive

Carrie Lam Cheng Yuet-ngor werd zondag gekozen als de nieuwe Chief Executive van Hongkong. Ze kreeg 700 stemmen van de 1194 kiesmannen en vrouwen. Voormalig minister van Financiën Tsang die gesteund werd door het pandemocratische kamp heeft deze verkiezing verloren.

ngorelect

De 3 kandidaten


Het is de kandidaat die de voorkeur genoot van Beijing die het met 777 stemmen op 1.194 haalde boven de meer populaire Tsang. Die werd gesteund door de oppositie en kreeg 365 stemmen. Carrie Lam leidde tot nu toe de administratie in Hongkong. Het is de zesde termijn sinds Tung Chee-hwa in december 1996 tot eerste leider gekozen werd van het post kolonialistisch tijdperk. Zowel Tung als zijn opvolger Donald Tsang Yam-kuen maakten een tweede termijn af. Dit is niet het geval met de huidige CE Leung die vijf jaar geleden werd gekozen. Hij is bij het publiek weinig populair en wil zich meer aan zijn gezin wijden. Leung werd wel recentelijk gekozen als vicevoorzitter van de Consultatieve Commissie in Beijing.

Volgens grondwet

Bij de verkiezingen zondag waren er drie kandidaten: Carrie Lam die de continuïteit vertegenwoordigde, voormalig minister van Financiën John Tsang die door het pandemocraten kamp werd gesteund en nog de voormalig rechter Woo Kwok-hing die weinig kans maakte. De verkiezing gebeurde volgens het grondwettelijk systeem van kiesmannen dat de meest diverse kringen in Hongkong weerspiegelt. Toch wordt van dit kiezerskorps gezegd dat het meestal bestaat uit getrouwen van Beijing. Tegen deze democratie in stappen kwam een paar jaar geleden protest van jongeren die een rechtstreekse verkiezing van de Chief Executive eisten. Daarbij zou iedereen zich kunnen kandidaat stellen, ook personen die tegen de Volksrepubliek zijn. Toch werd de procedure gevolgd die de Basic Law van Hongkong voorschrijft. Sommigen beweren dat (China’s) Central Liaison Office discreet contact opnam met sommige kiesmannen om hen te beïnvloeden, maar dit wordt ontkend door directeur Zhang Xiaoming. In haar overwinningstoespraak zei Lam te willen werken aan de eenheid van het volk te Hongkong dat verdeeld is. Maandag riep de politie echter een kleine tiental organisatoren van de Occupy- protestbeweging bij zich. Het gerecht heeft blijkbaar gewacht met hun vervolging tot na de verkiezingen om die niet te beïnvloeden. De 9 kregen te horen dat ze zullen worden vervolgd. Ze riskeren een maximum gevangenisstraf van zeven jaar zo weet de SCMP.

Economie

Hongkongs rijkste tycoon Li Ka-shing waarschuwde de voorbije week dat de tumultueuze laatste 5 jaren niet voor herhaling vatbaar zijn omdat de economie lijdt onder de onrust. De groei van de economie daalde tijdens het vierde kwartaal vorig jaar tot 3,1%, terwijl dit de 40 jaren voordien 5 % bedroeg. De economie van Hongkong wordt gedomineerd door projectontwikkelaars en kent weinig innovatie. De kosten van een appartement swingen de pan uit met $25.000/m2. De haven is verouderd en kan nauwelijks uitbreiden. De luchthaven ondervindt als hub concurrentie zowel van luchthavens uit het Midden-Oosten als van Chinese. En het bruisende innovatieve ICT-gebeuren heeft zich verplaatst naar Shenzhen.

Wie is Carrie?

carrielgezn

Carrie Lam en gezin


Carrie Lam wordt op zestigjarige leeftijd de eerste vrouw die Hongkong leidt. Zij was al nummer twee tijdens de Leung periode. Normaal zal ze door president Xi Jinping ingezworen worden die op 1 juli naar Hongkong komt om er de 20 jaar overdracht aan China te vieren.
Lam studeerde af aan de University of Hong Kong in Sociaal werk en nam in 1980 plaats in het koloniaal bestuur. Tijdens de jaren negentig werkte ze op de dienst financiën. Ze werd directeur van het Sociaal departement in 2000. Gedurende de SARS-periode zette ze met 3 anderen een Fonds op om de studies van kinderen te bekostigen waarvan de ouders stierven aan de ziekte. Nadien werd ze benoemd tot minister voor Huisvesting, planning en gronden. Van 2003 tot 2006 werd ze naar Londen gestuurd om er de handelsdienst te leiden. Ze keerde terug om minister te worden van Home Affairs. Toenmalig CE Donald Tsang Yam-kuen benoemde haar vervolgens als minister voor ontwikkeling en onder CE Leung werd ze Chief Secretary.
Carrie Lam trouwde in 1984 met Lam Siu-por, hoogleraar wiskunde en ze hebben twee zoons. Nu staat ze voor de moeilijke taak om de weinig florissante economie van Hongkong weer nieuw leven in te blazen en de prijs van het vastgoed onder controle te krijgen.
Bronnen: SCMP, FT, Peoples Daily
.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar