Boao Forum discussieert over een meer sociale globalisering

President Xi Jinping heeft op het ‘Boao Forum for Asia’ aangedrongen dat de nagestreefde globalisatie meer sociaal zou zijn en iedereen ten goede zou komen. Zijn oproep heeft op het Forum een discussie losgeweekt hoe dit mogelijk kan worden.

Dit weekend kwam op het eiland Hainan voor het zestiende jaar op rij het ‘Boao Forum for Asia‘ bijeen. Het gaat om een vergelijkende Aziatische versie met de bijeenkomst in Davos. Hieraan nemen ook zowel politieke leiders, ondernemers als academici deel. Het thema dit jaar was: ‘Globalisatie en vrijhandel: een Aziatisch perspectief’. In een voorgelezen boodschap aan het Forum drong president Xi Jinping bij de deelnemers aan om hun collectieve wijsheid bijeen te brengen zodat een meer inclusieve en duurzame globalisatie ontstaat. Ook vicepremier Zhang Gaoli drong er in zijn toespraak op aan dat de Aziatische landen collectief streven naar globalisatie en een rechtvaardige en evenwichtige ontwikkeling.

Wereldbestuur

De deelnemers erkenden dat de globalisatie een natuurlijke trend is die veel landen gestimuleerd heeft in duidelijke  economische en sociale vooruitgang. Toch mag bij de liberalisering van handel en investeringen een groter worden van de ongelijkheid niet uit het oog worden verloren. In een gemeenschappelijke verklaring menen de deelnemers aan het Forum dat het terugdraaien van de globalisering niet de problemen zal oplossen, integendeel. Ze waren het wel eens dat de wereld zich moet aanpassen aan de globalisering. Daarvoor moet het wereldbestuur aangepast worden.

Discussie

Voormalig Frans premier Raffarin  waarschuwde dat het opdrijven

Generated by IJG JPEG Library

Ex-Frans premier Raffarin

van bilaterale relaties (wat President Trump wil) tot handelstekorten kan leiden en zei dat multilateralisme daarentegen het inclusief karakter van de globalisering moet versterken
Ook voorzitter Hans-Paul Burkner van de Boston Consulting Group zei dat de landen moeten samenwerken voor een eerlijke handel en het opnemen van de uitdagingen die de globalisatie met zich brengt. Zo kan een win-win situatie voor alle betrokkenen bereikt worden, voegde hij er nog aan toe. De Nepalese eerste minister Pushpa Kamal vond dat onevenwichtigheid in de voordelen duidelijk wordt doordat sommige volkeren van landen zich gemarginaliseerd voelen. Hij vond Azië de ideale regio om in de volgende fase van globalisering te bewijzen dat er geen opdeling ontstaat tussen winnaars en verliezers. De deelnemers aan het Forum zeiden dat ze op het thuisfront tot structurele hervormingen in die richting willen overgaan.
Voorzitter Jin Liqun van de Asian Infrastructure Investment Bank vond dat het beschuldigen van de globalisering niemand helpt; de regeringen moeten echter hun sociaaleconomische politiek verbeteren om de schaduwzijden van de globalisering zoals het banenverlies op te vangen. De voormalige VS-minister van Handel Carlos Gutierrez meende ‘dat de regeringen zich moeten voorbereiden op de snelle ontwikkeling van robots en automatisering. De grootste vijand in de toekomst is niet handel of globalisering, maar de robotica omdat miljoenen hierdoor hun baan kunnen verliezen’, aldus nog Gutierrez. Hij vond dat de regeringen aan diegenen die hun baan verliezen herscholing moeten aanbieden.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *