CCCC Dredging bouwt nieuwe haven in Davao

Chinese investeerders waarbij CCCC-Dredging gaan een haven aanleggen in Davao, de thuisbasis van de Filippijnse president Duterte. Het project voorziet in de winning van 200 ha grond op de zee en dit samen met een hightech haven en een ‘central business-district’.

kroteil

Bewoner in gammele huisjes Davao


De eerste Filippino’s om te profiteren van de Chinareis door hun president Duterte zijn de bewoners van zijn geboortestad of Davao City die leven op gammele houten stilthuizen in een drassig gebied. Chinese investeerders zullen $ 200 miljoen uitgeven om 3 eilanden te winnen op zee om er een nieuwe haven aan te leggen. Het deert de bewoners van het betrokken gebied Isla Verde niet dat de betrokken firma China Communications Construction Company Dredging is, hetzelfde bedrijf dat voor China eilanden won in de Zuid- Chinese Zee. President Duterte wil de komende 6 jaar voor $ 161 miljard infrastructuur aanleggen. Het havenroject te Davao werd ontworpen toen hij nog burgemeester was en voorziet een joint-venture van $ 780 miljoen met lokale zakenman Reghis Romero. Deze is voorzitter van ‘Mega Harbour Port and Development’ die de infrastructuur zal bouwen voor de 3 nieuwe eilanden waarbij ook wegen, bruggen, en elektriciteits- en telecomlijnen.
Romero legde in een interview uit dat CCCC-Dredging $ 200 miljoen zal besteden aan het grondwinningsproject terwijl andere Chinese investeerders $ 300 miljoen zullen inbrengen, wanneer eenmaal de eilanden klaar zijn. Het werk dat in juni start, bezorgt Davao 200 ha bijkomende grond en combineert een hightech haven met een nieuw ‘Central Business District’(CBD), aldus Romero. Hij voegde er nog aan toe dat voor de uitvoering 5000 gezinnen moeten geherhuisvest worden. Naar verluidt ondersteunt de lokale bevolking de aanleg van de nieuwe haven met het CBD. Volgens Romero zal dit investeerders aantrekken wat de economische groei in Davao kan stimuleren. Hij hoopt op termijn ook op een verhoging van de handel met buurlanden als Brunei, Indonesië en Maleisië.
baggerschep

Schepen baggeren in Zuid Chinese Zee


In Filipijnse zakenkringen groeit het optimisme over de Chinese medewerking want weinig landen kunnen dergelijke bedragen investeren. Het geldt ook als een voorbeeld van de pragmatische evenwichtsoefening die het bewind van Duterte wil maken tussen China als eerste handelspartner en de traditionele militaire bondgenoot de VS. Andere analisten gewagen van een verstandshuwelijk tussen de Filipijnen en China die beiden over de Zuid Chinese Zee verschillende belangen hebben. De South China Morning Post vermeldt dat de Wereldbank in 2009 CCCC uitsloot voor de financiering wegens frauduleuze praktijken wat CCCC heftig ontkent. Ook een van CCCC-Dredging schepen zou volgens IHS Jane’s Defence Weekly gefotografeerd zijn in betwiste Spratley-gebied. Vele bewoners trekken zich dit niet aan en hopen dat het project hun leven zal verbeteren. Gemeenteraadslid Roy Liza zegt dat nog onduidelijk is hoeveel huizen moeten afgebroken worden, maar dat de raad er op zal toezien dat niemand achter blijft.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *