China-ASEAN : "Territoriale geschillen mogen economische samenwerking niet aantasten"

De tiende China-ASEAN beurs in Nanning, de hoofdstad van de autonome Zhuang regio, is een succes geworden, ondanks de oplopende spanningen tussen China en de Filippijnen over betwiste gebieden in de Zuid-Chinese zee.

AfbeeldingIn totaal werden op de beurs voor bijna 20 miljard dollar investeringscontracten afgesloten. Een meerderheid betrof echter binnenlandse projecten. Er waren 73 internationale investeringsdossiers voor een totale waarde van 8,6 miljard yuan, 16,6% meer dan vorig jaar. Daarvan ging 3,4 miljard dollar om Chinese investeringen in één van de ASEAN landen, een stijging tegen vorig jaar met 30%. Die investeringen gaan vooral naar biotechnologie, moderne landbouw, traditionele geneeskunde, e-commerce en toerisme, en minder naar traditionele sectoren zoals industrie en mijnbouw.
Bij het begin van de beurs gaf premier Li een toespraak. Tegen 2020 wil hij de wederzijdse handel en investeringen gevoelig uitbreiden. De handel kan dan 1.000 miljard dollar bereiken, en de investeringen 150 miljard. Daarvoor moet het China-ASEAN Vrijhandelsverdrag verder uitbreiden. China zal de invoerrechten verminderen en de toegang voor investeerders vergemakkelijken. Nieuwe onderhandelingen over de dienstensector starten op. China hoopt op een langetermijn akkoord over handel in landbouwproducten. De geschillen in de Zuid-Chinese zee mogen de relaties en de samenwerking tussen China en ASEAN niet aantasten, aldus Li.
De beurs vond plaats tegen een achtergrond van incidenten tussen China en de Filippijnen. De Filippijnen waren dit jaar het land in de kijker op de beurs. De Filippijnse president wilde daarom aanwezig zijn bij de opening, maar zegde later af. De Chinezen zouden hem te veel beperkingen tijdens zijn bezoek willen opleggen.Het Chinese ministerie van Buitenlandse Betrekkingen verklaarde van zijn kant dat het de Filippijnse president niet uitgenodigd had.
Op het terrein zelf zijn er schermutselingen op de Scarborough Shoal, een onbewoonde atol waarvan de Filippijnen beweren dat de Chinezen het onlangs bezet hebben en dat ze er nu vaste constructies bouwen, in strijd met de Code of Conduct die alle betrokken partijen proberen af te spreken. China ontkent alles.

Bron:Volksdagblad.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *