China bouwt dit jaar nog 700 cruciale labo’s uit

In een poging om de kloof qua fundamenteel onderzoek met andere landen te dichten wil China dit jaar nog 700 cruciaal geachte staatslabo’s openen. Die zullen zich toeleggen op de meest geavanceerde technologie en de ontwikkeling op lange termijn.

Chemische hightech om koolstof uitstoot te verminderen

Volgens de recentste gegevens beschikte China in 2019 volgens het Economic Information Daily over 501 cruciale staatslabo’s. Nu versnelt China zijn plannen om dit jaar 700 bijkomende staatslabo’s uit te bouwen. Deze labo’s die gesteund worden door overheidsbesturen, universiteiten of vennootschappen zouden volgens het blad een belangrijke kracht moeten worden in het fundamenteel onderzoek. Vorige week werden twee cruciale staatslabo’s goedgekeurd: één voor traditionele geneeskunde in Tianjin en één die houtoliën zal bestuderen in Hunan. Twee maanden geleden kregen een laboratorium voor transporttechniek en een ander over ultrasone geneeskunde het licht op groen. Vorig jaar behandelden de nieuwe labs gebieden zoals internet en informatie, energie, de oceaan, materialen, lucht- en ruimtevaart, demografie en gezondheid.

Perspectief

Al in mei 2018 drong president Xi Jinping bij wetenschappers en ingenieurs er op aan om van China een wereldleider in hightech te maken. Deze oproep volgde nadat ZTE VS-sancties opgelegd kreeg wat tot een tijdelijke sluiting van het bedrijf leidde. Vorig jaar beklemtoonde de president innovatie en het steunen op eigen krachten en dit ter voorbereiding om uitdagingen op lange termijn uit de VS af te wenden. Tijdens een bezoek aan de provincie Jiangxi zei Xi toen nog: ‘Enkel indien we zelf de eigenaren zijn van de intellectuele rechten en kerntechnologie kunnen we producten vervaardigen met een kernconcurrentievermogen en zullen we niet verslagen worden bij intensere competitie’. ‘De toestand is dringend, de uitdagingen zijn dringend en de taak voor ons is dringend’ zo verklaarde de president in 2018 te Beijing bij de opening van de gemeenschappelijke conferentie van de Chinese Academy of Sciences en de Chinese Academy of Engineering.

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *