China drijft de halfgeleiders-industrie aan

China verbruikt het meest halfgeleiders in de wereld en de vervaardiging groeide er de laatste 10 jaren dubbel zo snel als wereldwijd. Binnen de sector nam het hoogwaardig ontwerpen van geïntegreerde circuits aan belang toe, vergeleken met het meer routinematig testen en verpakken. Hoewel de toenemende fabricage de nog sneller stijgende vraag niet bijbeent, voert die vraag de druk op om zich de chips lokaal aan te schaffen.

.semicmanufDe Chinese halfgeleiders industrie steeg van 2001 tot 2011 met het dubbele van het wereldgemiddelde en daardoor steeg het Chinees aandeel in de wereldproductie van 4,8% naar 14,5%. Het land telt 3000 halfgeleiderfirma’s waarvan er 600 geïntegreerde circuits vervaardigen. 10 jaar geleden was China erg afhankelijk van het buitenland voor de import van chips. De regering heeft ondertussen politieke beleidsdocumenten uitgevaardigd die tot een meer eigen technologie en merken willen komen. Hoewel de 10 grootste chipproducenten nog steeds buitenlands zijn, is de omwenteling die zich na 2000 voordeed niet te onderschatten. De halfgeleiders industrie in China is nu al de grootste productie- en exportbasis ter wereld.

Door onderzoek en ontwikkeling klommen de eigen ondernemingen langzaam de technologische ladder op. De omvang van de IC nijverheid steeg voortdurend: van 3500 miljoen stuks in 1984 tot 71 miljard in 2012. Tussen 2000 en 2010 bedroeg de jaarlijkse groeivoet 24%. Het aantal tewerkgestelden groeide van 74000 in 2000 tot 293.000 in 2010. De export steeg met 25 % jaarlijks tot $ 154 miljard in 2010. Landen met geavanceerde technologie zoals VS, Japan, EU, Zuid Korea en Taiwan openden filialen in de Volksrepubliek, eerst van gewone test- en verpakkingsfilialen wegens de lagere kosten en later van meer hoogwaardiger design filialen om zich dicht bij de klanten te bevinden. Het aandeel in de mondiale verkoop groeide van 1,9% in 2001 tot 9,8% in 2011.
Naast de toename in kwantiteit deed zich binnen de sector ook een beduidende verschuiving voor. De omzet chipsvan het meer technologische IC-ontwerpen steeg elk jaar met 41 % tot $ 47 miljard in 2011. Tijdens dezelfde periode nam het aandeel van het testen en verpakken af van 79% tot 38%, terwijl dat van het ontwerpen toenam van 7,3% tot 30%. Bijgevolg verschuift de klemtoon van meer laagwaardige activiteiten naar die met meer toegevoegde waarde van hoge technologie. De vervaardiging van chips zelf fluctueerde tussen 31 % en 33 %.
Uitgaven voor O&O namen jaarlijks toe met 32 %, namelijk van 3,4 miljard in 2000 tot 17,9 miljard in 2010. Het aantal patenten steeg in die periode van 4 tot meer dan 2000. Het onderzoek personeel groeide van 9 miljoen tot 99 miljoen. Ook de export nam sterk toe. Hoewel de sector kwantitatief aangroeide en structureel verbeterde, staat de sector voor grote uitdagingen. De binnenlandse bedrijven kennen nog te weinig innovatie en zijn maar goed voor minder dan 20% van de binnenlandse markt. De meeste sleutel technologieën zoals geavanceerde chips en sleutel software blijven ingevoerd. Het handelsoverschot van de IC-industrie nam toe van 8,6 miljard in 2003 tot meer dan $ 100 miljard in 2010. De binnenlandse firma’s kunnen qua technologie moeilijk concurreren met Koreaanse en Taiwanese firma’s.
Volgens CCID China zijn de 10 topleveranciers voor de Chinese markt allen buitenlandse firma’s of multinationals zoals Intel, Samsung, Toshiba, TI, Hynix, ST, AMD etc. Het inkomen van deze top 10 is goed voor meer dan de helft van de Chinese markt.  De Chinese halfgeleiders industrie heeft echter nog geen complete industriële ketting gevormd. Uit empirisch onderzoek bij een tachtigtal bedrijven blijkt wel dat 93 % aan innovatie doen en 87% in 2012 nieuwe producten ontwikkelden. 90% van hen zei overheidssteun te genieten voor hun O&O. 56 % van hen werken voor hun onderzoek & ontwikkeling samen met universiteiten onderzoeksinstituten.

 Recent

In 2013 groeide het verbruik in China weer met 10% zodat de Chinese consumptie van halfgeleiders nu het nieuw record van 55,6% bereikte in de wereldmarkt. Volgens PWC blijft de Chinese verbruikersmarkt van chips door twee factoren vele malen sneller groeien dan het wereldgemiddelde : door de voortdurende transfer van de wereldwijde productie van elektronische uitrusting naar China en door de bovengemiddelde inhoud aan halfgeleiders bij deze uitrusting. Tijdens 2013 steeg de productie van elektrische uitrusting in China met $ 45 miljard, terwijl dit in de rest van de wereld afnam met $ 15 miljard. Het Chinese aandeel in de wereldwijde productie van elektronische uitrusting steeg in 2013 tot 35 %. Tezelfdertijd bleef het gehalte aan halfgeleiders in de Chinese elektronische uitrusting boven het wereldgemiddelde van 20% met 34 % in 2013. Gartner voorspelt dat het Chinese aandeel in 2016 stijgt tot 38 % van de wereldwijde productie met een halfgeleider gehalte van 35 %.
Het verbruik van geïntegreerde circuits steeg in 2013 met 9,9% tot $ 149 miljard, terwijl de wereldwijde markt maar met 4,7 % aangroeide. Bijgevolg groeide het Chinees IC-verbruik aan tot 56% van het mondiale verbruik. Tijdens 2013 groeide het verbruik van de OSD (opto-elektronisch-sensor-discrete) sub sector met 11,2 % om het nieuw hoogtepunt van $ 31 miljard te bereiken. Voor de vierde keer op rij was deze groei ook hoger dan de OSD-groei die wereldwijd met 1 % toenam zodat Chinese aandeel tot 54% aangroeide. Binnen de OSD sector heeft China 80 % van de discrete componenten markt, 48% van de sensorenmarkt en maar 38% van de opto-elektronische markt. Het aandeel van het verbruik van de halfgeleiders voor communicatie en dataverwerking steeg jaarlijks met 8% en 3%, het aandeel voor verbruikstoepassingen daalde met 12 % en het aandeel voor industriële toepassingen daalde ook in 2013. . Volgens de China Semiconductor Industry Association (CSIA) is China nu voor 27% zelf bedruipend voor geïntegreerde circuits. In de OSD-sector groeide vooral het inkomen uit LEDs met meer dan een derde en is China volledig zelf bedruipend.

McKinsey

Ook consultancy McKinsey ziet een langzame verandering van het halfgeleiders landschap in 28-nmTSMCChina. Als een paal boven water staat dat China met 45% van de wereldmarkt de grootste verbruiker is van halfgeleiders, maar voor het leeuwenaandeel van zijn verbruik is het afhankelijk van ingevoerde IC’s. China deed zijn intrede op deze markt twee decennia na andere landen. De inspanningen van de regering leverden niet veel op, maar nu lijkt er wel verandering op til.
Ook in China duiken fabless semiconductor bedrijven op: bijvoorbeeld groeiden zowel het in Shanghai gebaseerde Spreadtrum dat chips ontwerpt voor gsm’s als het in Shenzhen gebaseerde HiSilicon Technologies dat Huawei toelevert, vrij snel de laatste jaren. De technologie van de lokale productiebedrijven lag traditioneel 3 jaar achterop, maar lokale chip bakkerijen zoals Shanghai Huali Microelectronics Corporation, SMIC en XMC profiteren van de aanwezigheid van de wereldgiganten. McKinsey gelooft niet dat de technologie onder 20 nanometer zal gaan en denkt dat de Chinese bedrijven zo een breder deel van de markt zullen gaan bestrijken. Deze analyse dateert van vorig jaar: ondertussen lanceerden de Chinese producenten HiSilicon Technologies Co. en Spreadtrum Communications chips die qua technologie kunnen wedijveren met de groten als MediaTek en Qualcomm. Deze laatsten vervaardigen chips voor gsm’s met het Chinese 4G signaal.
De regering heeft in 130 fabricagesites over meer dan 15 provincies geïnvesteerd  zonder veel succes, aldus MCkinsey dat opmerkt dat ze nu afstapt van de bureaucratische weg ten voordele van een grotere marktaanpak. Een investeringsfonds zal bestuurd worden door beroepslui die tot 2020 streven naar een jaarlijkse groei van de sector met 20%. Ze beschikken daarvoor over 1000 miljard yuan  financiële subsidie voor 5 tot 10 jaar. Bedoeling is in elk segment van de sector een kleine set leiders of kampioenen te vormen. Bij deze kampioenen behoort onder meer de staatsonderneming Tsinghua Unigroup die recentelijk 2 van de vier top Chinese fabless firma’s opkocht namelijk in 2013 Speadtrum voor $ 1,7 miljard en RDA Microelectronics voor $ 0,9 miljard om er een entiteit van te maken. Montage Technology werd voor $693m opgekocht door Shanghai Pudong Science and Technology Investment en China Electronics.
Toch verwacht McKinsey dat de druk voor meer lokale productie zal groeien: de Chinese producenten van gsm’s staan nu al in voor de productie van meer dan de helft op wereldvlak: handiger is zich als bedrijf voor de chip zich te kunnen wenden tot een lokale leverancier die goedkoper is. Bovendien dringt de regering in het post-Snowden tijdperk om veiligheidsredenen aan zich meer materiaal van eigen bodem aan te schaffen.  Ook verwacht McKinsey dat de Chinese producenten meer ”vreemd zullen gaan” en activa opkopen in het buitenland. De bewindslui zien tenslotte dat beter gewerkt wordt met win-win overeenkomsten af te sluiten met globale spelers.

 Samsung en SMIC

samsungchipsGezien het belang van de buitenlandse fabrikanten ging PWC spreken met 2 topleiders namelijk S.H.Hong van Samsung Electronics dat zopas in Xian een splinternieuwe chipsfabriek in gebruik stelde en ook met algemeen manager John Peng van het Taiwanese SMIC in Shanghai. Voor Hong lijdt het geen twijfel dat China de wereldwijde aangroei van de halfgeleider nijverheid aanvuurt, met als recenter fenomeen de snelle aangroei van het binnenlands verbruik. Hij gelooft dat China nog wel 5 tot 10 jaar de leider zal blijven. China is dan ook Samsungs doelmarkt bij uitstek, maar hij voelt dat de concurrentie er intenser wordt. De meest technologische en $ 7 miljard kostende Samsung chipfabriek te Xian kwam er op vraag van de topproducenten die een lokaal aanbod zoeken. Dit ook omdat er voldoende geschoold talent is in de nabijheid en omdat de elektriciteits- en watertoevoer voldoende en betrouwbaar is. De nieuwe geïntegreerde eenheid waar zowel design, testen, verpakken als productie plaatsvinden, bestaat voor 90 % uit lokaal personeel en de verkopers zijn eveneens voor 80% Chinezen.
John Peng stelt vast dat China zich omvormde van een land met arbeidsintensief maakwerk tot een meer SMICeen kapitaalintensief maakwerk met hogere toegevoegde waarde. De SMIC operaties in China bevinden zich nabij Shanghai, Beijing, Tianjin en Shenzhen dus dicht bij de buitenlandse en binnenlandse klanten. De groei van de Chinese producenten van elektronische systemen en IC-ontwerpers heeft de halfgeleiders-industrie ernstig beïnvloed. Zowel steun van lokale besturen als van de regering hebben deze bloei in de hand gewerkt. Hij ziet in de toekomst meer integratie tussen de honderden IC-designers, maar toch zal het Chinees aanbod die eigen vraag niet kunnen bijbenen. Om de technologische kloof te kunnen overbruggen is het voor iedereen noodzakelijk te investeren in O&O. De voorbije 10 jaar is het inkomen van de Chinese klant/producenten met 34% toegenomen, wat vier maal zo veel is als het gemiddelde in de industrie. SMIC heeft een lokale aanbodketen en ecosysteem uitgebouwd. Zo heeft het ingenieursteams die samenwerken met lokale verkopers van uitrusting en met materiaal leveranciers om de kwaliteit van hun producten en diensten te verbeteren. Met de academische- en onderzoekswereld neemt SMIC deel aan programma’s om een nieuwe generatie van talent te koesteren. SMIC steunt ook de Chinese nationale projecten, O&O rond geavanceerde technologische platformen en het vergroten van de pool aan talent door master -en PhD onderwijsprogramma’s.
Kortom de Taiwanese producent zit volledig ingebed in het Chinees weefsel en blijft voortdurend in contact zowel met de academische wereld als met onderzoeksteams en lokale klanten om de technologie te verbeteren. Zowel Samsung als SMIC zijn wat blij van dichtbij de grootste markt te kunnen bedienen. Eenzelfde redenering vinden we bij het Amerikaanse Qualcomm dat nochtans van de regulator een boete van bijna $ 1 miljard opgelegd kreeg wegens inbreuk op de antimonopoliewetten. Qualcomm maakt nu ook chips voor het Chinese 4G-signaal en belooft een Fonds met $ 150 miljoen op te zetten die 5 innovatieve Chinese firma’s wil belonen want de producent betrekt de helft van zijn inkomen uit het land van het midden. China gebruikt wel degelijk de grootte van zijn markt als hefboom om de buitenlandse chips giganten op goede ideeën te brengen.
Selecte bibliografie
Xin Xin KONG,, Miao ZHANG, Santha Chenayah RAMU; ERIA Discussion Paper Series; China’s Semiconductor Industry in Global value Chains*
PriceWaterhousCooper, A decade of unprecedented growth China’s impact on the semiconductor industry 2014 update
http://www.mckinsey.com/insights/high_tech_telecoms_internet/semiconductors_in_china_brave_new_world_or_same_old_story

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *