China en EU snellen Wereldhandelsorganisatie ter hulp

China, de EU en 17 andere landen treden toe tot een tijdelijk mechanisme voor het beslechten van internationale handelsconflicten. Daarmee zorgen ze ervoor dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die door de VS lamgelegd is, weer gedeeltelijk kan werken.

De VS blokkeert al sinds 2017 het aanstellen van nieuwe rechters bij het beroepshof van de WTO. Sinds december 2019 is hun aantal onder het minimum van drie gedaald zodat zaken in beroep niet meer behandeld kunnen worden. In de praktijk kan elk land nu straffeloos de regels van de WTO overtreden.

Vorige week is een tijdelijk mechanisme van kracht geworden om toch zaken in beroep te kunnen beslechten. Het Multi-Party Interim Appeal Arbitration Arrangement (MPIA) is onderschreven door 19 landen, waaronder China, de EU, Canada, Australië, Singapore, Hongkong, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, IJsland, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Pakistan, Zwitserland, Oekraïne en Uruguay.

Buiten de VS zijn de opvallendste afwezigen het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zuid-Korea en India. Het is echter mogelijk later nog toe te treden tot het MPIA.

Het van kracht worden van het MPIA mechanisme gebeurde in recordtijd. De principiële beslissing om het systeem te installeren is pas in januari bekend gemaakt.
MPIA steunt op artikel 25 van het reglement voor het beslechten van klachten van de WTO en kopieert in feite het bestaande beroepshof.

VS blijft toch buiten schot

Het nieuwe mechanisme laat de WTO weer gedeeltelijk functioneren. Maar de VS onderschrijven het niet. Dat is belangrijk want de meeste klachten bij de WTO zijn tegen de VS gericht. Dat is juist de reden waarom die het beroepshof blokkeert.

Van 1995 (oprichting WTO) tot 2018 zijn in totaal 152 klachten tegen de VS ingediend. De EU is 85 keer geviseerd en China 43 keer.

MPIA is wel een sterk statement dat China, de EU en andere landen in multilaterale handelsregels blijven vertrouwen. Het is ook een mooi voorbeeld hoe samenwerking tussen de EU en China loont.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *