China sluit aan bij wereldleiders tegen corona (upd)

Maandag is een virtuele top voor de wereldwijde coördinatie van de strijd tegen COVID-19 gehouden, op initiatief van de Europese Unie, Groot-Brittannië, Noorwegen en Saoedi-Arabië als G20 voorzitter. China nam actief deel, de VS bleef afzijdig.

De virtuele top groepeert een veertigtal landen. De EU speelt gastheer. Naast landen is er een rol voor de Wereldgezondheidsorganisatie, voor de Bill and Melissa Gates Foundation en andere liefdadigheidsfondsen. Namens China nam de ambassadeur bij de Europese Unie, Zhang Ming het woord. Oorspronkelijk zou premier Li spreken.

In een telefoongesprek met de voorzitster van de Europese Commissie
Ursula von der Leyen einde april verklaarde Li dat China bereid is samen met de EU vaccins, geneesmiddelen en testmaterialen te ontwikkelen.

De bedoeling van de topbijeenkomst was 8,2 miljard dollar bijeen te brengen om vaccins en behandelingen tegen het coronavirus te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat die voor iedereen betaalbaar zijn. Maandagavond stond de teller op 7,4 miljard.

Een andere doelstelling is het coördineren van de nationale inspanningen zodat vaccins sneller beschikbaar worden voor verdeling, ook in armere landen. Omwille van de enorme winsten die het maken van een werkend vaccin of behandeling kan opleveren dreigen inspanningen dubbel of meermaals te gebeuren, en succesvolle resultaten erg duur verkocht te worden.

Het idee is van de 89 vaccins die momenteel wereldwijd ontwikkeld worden er een zes- of zevental financieel te ondersteunen. De twee meestbelovende zouden dan massaal geproduceerd worden vooraleer de definitieve testen afgerond worden. De betrokken farmabedrijven zouden hun intellectuele rechten niet moeten afstaan maar zich wel engageren om wereldwijd aan redelijke prijzen te leveren.

De top is een vervolg van een door de G20 en de Wereldgezondheidsorganisatie gesteunde bijeenkomst op 24 april waarop het ACT Accelerator programma geelanceerd werd .

Op de laatste G20 vergadering had president Xi al opgeroepen tot meer samenwerking.
In een verklaring vóór de vergadering maandag hebben een aantal Europese leiders opgeroepen tot actie. Daarbij steunen ze expliciet een rol voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat staat in contrast met de houding van de VS; die willen de financiering van de organisatie stopzetten omdat ze te vriendelijk voor China zou zijn.

De bijdragen van China in de strijd tegen COVID-19

Zhang Ming tijdens de videoconferentie

Zhang Ming verklaarde dat China een actieve rol zal spelen in het COVID-19 ACT Accelerator programma van de Wereldgezondheidsorganisatie dat op 24 april gelanceerd is.

De samenwerking op het vlak van onderzoek met de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), de Vaccine Alliance (GAVI) en andere internationale organisaties voor geneesmiddelen, vaccins en testmethoden wordt opgevoerd.

China doet wat het kan om landen in problemen te helpen. Er is een COVID-19 samenwerkingsfonds van twee miljard yuan ( 260 miljoen euro). China heeft medisch materiaal geschonken aan 150 landen en internationale organisaties. Er zijn 19 medische hulpteams gestuurd naar 17 landen. Lokale besturen, liefdadigheidsinstellingen, ngo’s en ondernemingen hebben voor 2,5 miljard yuan (325 miljoen euro) hulp geschonken.

De Chinese overheid heeft al meer dan een miljard yuan geïnvesteerd in onderzoek naar COVID-19. Instellingen en bedrijven hebben een veelvoud geïnvesteerd. Chinese bedrijven hebben 24 miljard mondmaskers, 120 miljoen beschermende pakken en 44.000 beademingstoestellen uitgevoerd. De regering heeft maatregelen genomen om dit zo correct mogelijk te laten verlopen.

China staat achter de Wereldgezondheidsorganisatie als centrale coördinator in de strijd tegen COVID-19. In dit kader heeft het een gift van 20 miljoen dollar gedaan en recentelijk nog 30 miljoen extra beloofd.

China deelt zijn ervaringen qua diagnose en behandeling zonder enige beperking met de wereld. Er is een COVID-19 kenniscentrum opgezet dat open staat voor alle landen. Tot nog toe zijn er 120 videoconferenties gehouden met experts uit 160 landen en internationale organisaties.

China is bijzonder bezorgd over de situatie in ontwikkelingslanden. Het heeft op verzoek van sommige landen al hulp verleend om het openbaar gezondheidssysteem te versterken.
Op economisch vlak zal China de terugbetaling van schulden door 77 landen vanaf 1 mei opschorten tot het einde van dit jaar. Om ontwikkelingslanden te steunen roept China op tot multilaterale of trilaterale ( China samen met een ontwikkeld land en een ontwikkelingsland) initiatieven.

Bronnen: South China Morning Post, Reuters, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *