China en Frankrijk vieren 60 jaar van betrekkingen in stijl

Zestig jaar geleden gingen China en Frankrijk diplomatieke banden aan. Om allerlei redenen en op verschillende manieren wordt 2024 een bijzonder jaar van samenwerking tussen de twee landen.

Ijsbrekers

Op 27 januari 1964 ‘braken China en Frankrijk het ijs van de Koude Oorlog en overbrugden de kloof tussen verschillende blokken om diplomatieke betrekkingen op ambassadeursniveau tot stand te brengen’, zo citeert de officiële Chinese pers Xi Jinping. Dat is minder bekend bij het brede publiek dan de pingpongdiplomatie tussen de VS en China die pas in 1971 plaatsvond.

China en Frankrijk: uitwisseling van felicitaties

De Chinese regering wil de 60ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en China echter aangrijpen om te laten zien dat de dialoog en samenwerking tussen verschillende politieke systemen opnieuw de wereldpolitiek kan en moet inspireren. De Franse regering lijkt dat niet ongenegen te zijn.

De Chinese president en zijn Franse tegenhanger, Emmanuel Macron, feliciteerden elkaar met de 60ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen. ‘Nu de wereld van vandaag opnieuw op een cruciaal kruispunt staat, moeten China en Frankrijk gezamenlijk een pad van vrede, veiligheid, welvaart en vooruitgang voor de menselijke ontwikkeling openen’, zei Xi Jinping. En hij voegde eraan toe: ‘de afgelopen zestig jaar hebben de twee landen vastgehouden aan hun recht om strategische keuzes te maken, onafhankelijk van externe invloeden (…) en aan een gezamenlijke aanpak van mondiale uitdagingen door middel van multilaterale coördinatie’. China wil graag samen met andere grote landen en permanente leden van de Veiligheidsraad zoals Frankrijk de principes en de werking van de Verenigde Naties verdedigen.

Macron noemde van zijn kant het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen Frankrijk en China zestig jaar geleden ‘een visionair en historisch besluit’. ‘In het licht van de ongekende mondiale uitdagingen van vandaag is samenwerking tussen Frankrijk en China, maar ook tussen Europa en China, belangrijker dan ooit bij het zoeken naar gemeenschappelijke oplossingen voor mondiale uitdagingen’, voegde hij eraan toe. Volgens Macron was het jaar 2023 een jaar van revitalisering van de betrekkingen tussen Frankrijk en China, en hij verwacht dat in 2024 de samenwerking tussen de twee naties verder zal worden verbeterd.

Het culturele luik

De twee landen zullen een evenement organiseren om de 60ste verjaardag van het aangaan van diplomatieke betrekkingen en de opening van het Cultureel Toeristisch Jaar te vieren in het Paleis van Versailles in Parijs op 31 januari.

Poster voor de operavoorstelling Romeo and Juliet in het National Center for the Performing Arts in Beijing. Foto China Daily via chncpa.org disclaimer

Culturele kruisbestuiving en toerisme hebben daarbij een belangrijke functie. Zo stonden in het Nationaal Centrum voor Uitvoerende Kunsten, een belangrijk theater in China, afgelopen weekend stukken op het programma als resultaat van een samenwerking tussen Chinese en Franse kunstenaars. Het ging om de opera Roméo et Juliette, naar Shakespeares tragedie, van de Franse componist Charles Gounod en het toneeldrama Les Misérables, gebaseerd op de klassieke roman van Victor Hugo, van de Franse regisseur Jean Bellorini. In de beide producties werden Chinese topacteurs en theaterkenmerken gecombineerd met Franse en West-Europese (Brechtiaanse en Shakespeareaanse) elementen, wat een groot succes opleverde.

De dialoog van de culturen

Bij vele Chinese burgers is er grote interesse en sympathie voor initiatieven waarbij Chinese en Europese culturen kennis kunnen maken met elkaar. Zo zijn deze winter in de Harbin Ice and Snow World in de provincie Heilongjiang in het noordoosten van China ijssculpturen in de vorm van de Tempel van de Hemel in China en de Notre Dame de Paris in Frankrijk te zien. De beelden hiervan zijn een groot online-succes.

De officiële Chinese visie, gestimuleerd door Xi Jinping, is dat zowel politieke dialogen op hoog niveau als contacten tussen mensen en culturen de volkeren van verschillende landen ten goede komen. En dat niet alleen: deze uitwisselingen spelen ook een essentiële rol bij het handhaven van de wereldvrede en de stabiliteit tussen de continenten; ze bevorderen de groei van een multipolaire wereld en de democratisering van de internationale betrekkingen.

Bronnen: Xinhua, Global Times, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email