China en India: oude beschavingen, agenda voor nu en straks (upd)

De Indiase premier Narendra Modi brengt tot en met 16 mei een officieel bezoek aan China. Dat geeft hooggespannen verwachtingen in China en India, plus aandacht in de regio en daarbuiten. In totaal werden 26 overeenkomsten afgesloten die $ 22 miljard waard zijn.

Modi en XiModi kwam aan in Xi’an. De afspraak met president Xi was in de hoofdstad van de provincie Shaanxi.Vandaag zijn er officiële besprekingen in Beijing, met Xi Jinping, premier Li Keqiang en met parlementsvoorzitter Zhang Dejiang. China en India zouden in de Chinese hoofdstad vandaag al 24 overeenkomsten ter waarde van 10 miljard dollar hebben afgesloten op het gebied van handel en in de sectoren ruimtevaart, ontginning van grondstoffen en toerisme, zo meldt het Indiase televisiestation NDTV. Op het eind van het driedaags bezoekt blijkt het totale bedrag van de 26 gesloten overeenkomsten op te lopen tot $ 22 miljard: het gaat hierbij over hernieuwbare energie, havens, financiering en industriële zones. De spoorwegen van beide landen gaan samenwerken. De 2 landen tekenden ook een vijfjarenprogramma voor samenwerking in de ruimtevaart. De China Development Bank financiert een elektriciteitsstation en een staalfabriek. “Jullie zijn de werkplaats van de wereld, wij het kantoor. Jullie zijn goed in hardware, wij in software” zo vatte de Indische premier de toestand kernachtig samen.  Voorts komt er een rode militaire lijn tussen de beide krijgsmachten die ook gegevens zullen uitwisselen over het betwiste grensgebied. 

Eeuwenoude beschavingen

Vorig jaar was Xi bij zijn bezoek aan India door Modi uitgenodigd in de deelstaat Gujarat, de thuisbasis van de Indiase premier. De Chinese president had hem dus voor een tegenbezoek naar Shaanxi gevraagd, de provincie waar Xi vandaan komt. In hun toespraken gisteren en bij de symbolische bezoeken die daarop volgden, legden de beide leiders er de nadruk op dat ze zichzelf zien als de erfgenamen en vertegenwoordigers van twee eeuwenoude beschavingen. Xi Jinping zei dat hij voor het eerst een leider uit het buitenland in ‘zijn woonplaats’ ontving. Xi’an is bekend om zijn Terracottaleger. Na zijn bezoek aan die wereldberoemde toeristische bezienswaardigheid, ging Modi met zijn begeleiders naar twee historische boeddhistische tempels, de Daxingshantempel en de Grote Pagode van de Wilde Gans. President Xi Jinping heeft Modi behalve die bezoeken ook een diner aangeboden.
357171-narendrmodichina700

Hedendaagse agenda

Volgens Chinese bronnen zou India veel verwachten van Modi’s bezoek aan Xi’an, Beijing en Shanghai. De premier zou massa’s investeringen kunnen binnenhalen. China is de grootste handelspartner van India, met een handel  die, zoals AFP uitgerekend heeft, bijna 70 miljard dollar waard is. Wat Indiase politici en experts wel zorgen blijft baren is het handelstekort. Met een tekort van 44 miljard dollar (van maart 2014 tot februari 2015) bedraagt het deficit in de handel met China een derde van het totale handelstekort van India.

Verlanglijstjes

De minister van Handel Rajeev Kher heeft in een bekende Indiase krant laten weten dat China en India wel samenwerkingsovereenkomsten hebben, maar dat China nog te weinig koopt of investeringen toelaat van India. De Indiase sectoren die ‘meer zouden moeten kunnen bijdragen aan de Chinese economie’ zijn onder andere: IT en IT ondersteunde diensten (ITES, Information Technology Enabled Services), voeding, landbouw, auto-onderdelen en geneesmiddelen.
Modi en LiIndiase producenten van generieke geneesmiddelen zijn in China op zoek naar een groter segment van de markt. De wetgeving in China verplicht ziekenhuizen om zoveel mogelijk de voorkeur te geven aan gepatenteerde geneesmiddelen boven goedkopere merkloze medicijnen. De Indiase bezoekers zullen proberen de Chinese regering te overhalen om deze beperkende wet en de complexe regelgeving voor registratie, nog een struikelblok voor de Indiase generieke farma, af te zwakken. Een argument daarbij kan zijn dat China aan India meer dan 60% van de componenten levert voor die merkloze geneesmiddelen (cijfer afkomstig van het persbureau Reuters). Beijing zal daar tegenoverstellen dat de regels voor geneesmiddelen strenger moeten zijn dan voor andere producten en dat ze voor alle landen gelden, dus niet tegen India in het bijzonder zijn gericht.
Xi heeft China en India opgeroepen om hun betrekkingen in een perspectief op lange termijn te plaatsen. De Chinese president wil tussen de beide buurlanden graag meer samenspel zien in zaken die de regio en de wereld aanbelangen. Ze moeten samen ijveren voor vrede en rechtvaardigheid in internationale zaken, het vaker en diepgaand hebben over de Twee Zijderoutes, de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), over de door Modi gestimuleerde ‘Act East policy’, waarbij India zich meer zal richten op de landen van de ASEAN en Oost-Azië. Het zou goed zijn als ze gingen zoeken naar gemeenschappelijke belangen en projecten waar ze alle twee baat bij vinden. Voor de bilaterale samenwerking denkt Xi  vooral aan spoorwegen, industriezones, urbanisatie en opleiding. De president heeft ook plechtig beloofd dat hij Chinese bedrijven zal aansporen om in het buurland actiever te worden.

En dan is er verder nog…

Indiase en Chinese grenswachters zij aan zij

Indiase en Chinese grenswachters zij aan zij


Voor vruchtbare en vriendschappelijke relaties is het natuurlijk nodig China en India hun meningsverschillen in de ogen kijken en proberen op te lossen, te verzachten of in de ijskast te zetten. Er blijven grensgeschillen: een regio die India in praktijk beheert en die van New Delhi de naam Arunachal Pradesh krijgt, is voor China het gebied Zuid-Tibet, dat volgens Beijing dus gewoon bij China hoort. India zal ook de nauwe betrekkingen tussen China en Pakistan minder positief waarderen. Het blijft verder grotendeels een open vraag of China en India dezelfde visie hebben op de ontwikkelingen in de Zuid-Chinese zee en in hoeverre New Delhi zich hier voor de kar van Washington zal (moeten) laten spannen. Modi en Xi hebben tot nog toe heel diplomatiek aan elkaar beloofd dat ze naar wederzijds vertrouwen en een correcte afhandeling van hun discussies zullen toewerken.
In Beijing staan er na de besprekingen met Xi, Li en Zhang presentaties van yoga en tai chi en een bezoek aan de Tempel van de Hemel op het programma. In Shanghai volgt dan een ontmoeting met topondernemers. Modi zal ook spreken voor een Vereniging van Expats uit India, wat voor een premier uit dat land de eerste keer is dat zoiets in China gebeurt. Zaterdag reist Modi door naar Mongolië en Zuid-Korea.
Xinhua, Wantchinatimes, SCMP, NDTV
VIDEO http://news.xinhuanet.com/english/video/2015-05/15/c_134241020.htm
Zie ook http://www.chinasquare.be/achtergrond/de-olifant-en-de-draak-een-vergelijking/
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *