China en Noord-Korea: hernieuwde grote vriendschap?

Xi Jinping heeft voor de viering van de 70e verjaardag van de staat een hoge vertegenwoordiger naar Noord-Korea gestuurd. Die afgevaardigde heeft van zaterdag tot en met maandag Pyongyang bezocht en overleg gehad met Kim Jong Un.

Noord-Korea

Li Zhanshu en Kim Jong-Un

Kim Jong Un, de leider van de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK, Noord-Korea) heeft voor de Chinese toppoliticus Li Zhanshu een plechtige afscheidsreceptie gegeven. Daarna was er een culturele voorstelling.

Li drie dagen in Pyongyang

Het was meteen de afsluiting van een driedaags bezoek dat Li als speciale afgevaardigde van Xi Jinping aan Pyongyang bracht. Li Zhanshu zetelt in de hoogste leiding van de CPC en is voorzitter van het permanent comité dat het Nationaal Volkscongres (het Chinese parlement) bestuurt. Hij overhandigde een speciale brief van Xi aan Kim.

70 jaar Democratische Volksrepubliek Korea

Omdat het feest ook een viering was van de 70e verjaardag van de stichting van de DVK sprak Kim Jong Un over de verhouding tussen de twee staten en hun bevolking. De Noord-Koreaanse leider vond het bezoek van de hoge Chinese delegatie een bewijs van achting en oprechte vriendschap. Li beaamde dat. De beide partijen spraken over plannen om de samenwerking op een hoger plan te brengen in het belang van de beide volkeren en ook om de wereldvrede te dienen. Kim en Li hebben elkaar twee keer ontmoet de afgelopen dagen.

Hernieuwing

De Chinese delegatieleider deed de opvallende uitspraak dat de vriendschap tussen China en de DVK opnieuw krachtiger is geworden en een ander karakter zal krijgen. Ook achtte hij Xi en Kim daar persoonlijk voor verantwoordelijk. De twee landen ‘hebben een belangrijke consensus bereikt’ en zullen ook de ‘zaak van het socialisme’ in beide landen vooruitbrengen.

2018

Op het programma van de culturele voorstelling waarop ze onthaald werden stond een concert met klassieke volksliederen uit Korea en China. Choe Ryong Hae, vicevoorzitter van de Koreaanse Werkliedenpartij (Workers’ Party of Korea) heette de hoge gasten daar welkom. Hij wees op het feit dat de topmannen van China en de DVK dit jaar al drie keer zijn samengekomen.

2005

Inderdaad, de beide leiders hebben elkaar in maart, mei en juni langdurig gesproken, telkens in China. Een bezoek werd tot het laatste moment geheim gehouden. De twee andere waren niet publiek op voorhand aangekondigd. Voor 2018 was Kim nog niet in Beijing geweest. Xi Jinping zou volgens eerdere geruchten zelf naar de viering van 70 jaar Democratische Volksrepubliek Korea komen. Het is niet duidelijk waarom hij Li Zhanshu in zijn plaats heeft gestuurd. Xi’s voorganger Hu Jintao bezocht Pyongyang in 2005. Dat was het laatste bezoek van een Chinese president aan Noord-Korea.
Xinhua, Bloomberg, Chosun Ilbo (belangrijke Zuid-Koreaanse krant)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “China en Noord-Korea: hernieuwde grote vriendschap?

  1. hahaha
    12 september 2018 at 10:35

    ”Xi Jinping zou volgens eerdere geruchten zelf naar de viering van 70 jaar Democratische Volksrepubliek Korea komen. ” VS had net China beschuldigd met het inmenging van de vrede deal tussen Trump en Kim. Dus wil Trump ego niet beschadigen vooral nu Xi zelf in Rusland is samen met Putin. https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-china-north-korea-us-nuclear-deal-latest-weapons-a8439221.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar