China en Noord-Korea: naar meer samenwerking

Kim en Hu

Kim en Hu


Maandag werd bekendgemaakt dat de Chinese president Hu Jintao en de belangrijkste leider van de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK, Noord-Korea), Kim Jong Il, elkaar op uitnodiging van Hu hebben ontmoet in Changchun (hoofdstad van Jilin in Noordoost-China).
China en de DVRK verhogen hun uitwisseling van informatie en hun samenwerking op verschillende terreinen, tussen allerlei instellingen en hun grensprovincies. Hu deed drie voorstellen voor nauwere betrekkingen tussen de CPC en de (leidende) Arbeiderspartij van Korea en tussen beide landen: contacten op het hoogste niveau goed onderhouden, win-winsamenwerking in handel en economie vergroten en communicatie verbeteren. Dit laatste moet gebeuren vooral met het oog op de veiligheidssituatie in het noordoosten van Azië en op een gemeenschappelijke economische ontwikkeling. Kim Jong Il zou ook toegezegd hebben dat hij opnieuw bereid was te onderhandelen over het kernwapenprogramma van zijn land.
Kim Yong Nam, de tweede man in de hiërarchie van de DVRK, verklaarde in zijn eigen land dat er sterkere militaire banden zouden komen met China, en wees op de versteviging van de relatie tussen Beijing en Pyeongyang.
Van donderdag tot zaterdag houdt de Chinese vloot oefeningen in de Gele Zee, het deel van de Stille Oceaan tussen China en het Koreaanse schiereiland. Volgens de Chinese zeemacht gaat het om reguliere, al lang geplande oefeningen. (De VS en Zuid Korea zullen over enkele dagen trouwens ook oefeningen houden in die buurt.)
Het Koreaanse schiereiland en de zee eromheen blijven in de actualiteit sinds de schipbreuk na een explosie op het Zuid-Koreaanse schip de Cheonan, waarbij China weigerde zich aan te sluiten bij de VS en Zuid-Korea, die Noord-Korea de schuld gaven. Betrokkenheid bij de ramp is door de DVRK steeds ontkend. 
Bronnen: Xinhua, Reuters, AFP, Uitpers augustus 2010

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *