China en Turkije, ‘een vertrouwensrelatie’

Wang Yi, de minister van Buitenlandse Zaken van China heeft telefonisch overleg gehad met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu.

Zij spraken over een gezamenlijke aanpak van COVID-19, over het probleem van het terrorisme en de 50e verjaardag van hun diplomatieke betrekkingen in 2021.

Turkije en China (kaart Wikipedia)

Solidair tegen COVID-19

Turkije heeft bij het Chinese Sinovac Biotech 50 miljoen dosissen van het vaccin CoronaVac aangekocht. Het land zal over enkele dagen met inentingen beginnen, zo heeft minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca aangekondigd. Minister Çavuşoğlu feliciteerde China met zijn geslaagde aanpak van de COVID-19 epidemie. Hij was ook vol lof over het Chinese onderzoek en de ontwikkeling van vaccins. Volgens de Turkse regering zijn de Chinese vaccins veilig en effectief. Wang zag in de Turkse bestelling een voortzetting van de samenwerking die de twee landen de afgelopen maanden hebben ontwikkeld in de strijd tegen de pandemie. Ze hebben hiervoor medische voorraden, wetenschappelijke en administratieve ervaringen uitgewisseld, en proefnemingen van de 3e fase voor het vaccin georganiseerd. Turkije is een van de landen die te kampen heeft met een wereldwijde tweede golf van besmettingen. Reden te meer voor China om solidair te zijn, aldus de Chinese minister. De aankoop van de vaccins wordt door Beijing gezien als een teken van vertrouwen in China.

Ook samen tegen terrorisme?

Nog een probleem waar China en Turkije volgens Wang Yi gezamenlijke belangen hebben en alle reden tot samenwerking is de strijd tegen het terrorisme en voor nationale soevereiniteit en stabiliteit. Hij noemde de East Turkestan Islamic Movement en wees erop dat die groep nog steeds op de lijst staat van organisaties die door de VN Veiligheidsraad als mondiale terroristische bewegingen worden beschouwd. ‘Laten we ons allebei verzetten tegen de dubbele maatstaven die sommige regeringen toepassen als het om terrorisme gaat’, zei Wang. De Chinese minister vroeg Turkije om ook hier samen te werken en de groep te bestrijden. Zijn Turkse collega Çavuşoğlu antwoordde dat Turkije ook kampt met het terrorisme en zich verzet tegen het politieke misbruik van kwesties die daarmee in verband staan. ‘Wij zullen alle VN-resoluties nauwgezet blijven toepassen niemand toestaan om de soevereiniteit en de territoriale integriteit van China te ondermijnen’, verzekerde hij.

Verjaardag in het verschiet

Wang en Çavuşoğlu namen zich voor om de 50ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en de Volksrepubliek China als een aanleiding te zien om de contacten en de samenwerking nog te verbeteren. Nog een voorbeeld van die samenwerking is de spoorweg Baku-Tbilisi-Kars (BTK) Dit is een segment van de zogenaamde ‘ijzeren zijderoute’ die goederen heen en weer brengt tussen China en Turkije, waarna er een verbinding komt met de rest van Europa. De BTK-spoorweg die in Turkije vertrekt en door Azerbeidzjan en Georgië gaat zal worden verbonden met de rest van Turkije en Klein-Azië en uiteindelijk China. De lijn kort de reistijd voor goederentreinen aanzienlijk in en heeft tijdens de pandemie al een belangrijke doorgangsfunctie gehad, in de periode dat Iran was afgesloten.

Volgens Wang is het wederzijdse politieke vertrouwen bij de drie punten op hun agenda van primordiaal belang.

Bronnen: CGTN, Reuters, Caspiannews.com, TRT.world (Turkse wereldomroep), Xinhua, Wikipedia,

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “China en Turkije, ‘een vertrouwensrelatie’

  • Turkije moet uit de EU onderhandelingen en uit de NATO stappen om een onafhankelijke positie in te kunnen nemen die het graag wil.
   Turkije moet de band met Azië versterken zonder militair machtsvertoon in de eigen regio opdat er geen miljarden economische ontwikkeling verloren gaat
   Turkije moet een rechtssysteem toepassen die meer past bij de eigen ontwikkeling, vergelijk Singapore
   Turkije moet het universitair niveau opkrikken met westerse hoogleraren en met minder studenten

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.