“China grootste slachtoffer protectionisme”

Volgens de woordvoerder van het Chinese ministerie hebben in de eerste 9 maanden van dit jaar 19 landen 88 onderzoeken gelanceerd tegen Chinese export; die onderzoeken vertegenwoordigen een waarde van meer dan 10 miljard $. De twee cijfers liggen respectievelijk 28 % en 125 % hoger dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar.

Bij de 88 onderzoeken gaat het om 67 gevallen van antidumping, 9 gevallen van antisubsidiëring, 15  beschermingsacties en 7 gevallen van speciale bescherming. Vooral de handelsdisputen met de Verenigde Staten stijgen. Gedurende de eerste 9 maanden lanceerden de Verenigde Staten 14 onderzoeken ter waarde van 5,8 miljard $. Vorige donderdag beslisten de Amerikanen nog tot een antidumpingheffing van 35 % op Chinese staalbuizen, waarvan vorig jaar voor 3,2 miljard uit China geïmporteerd werd. Dit is reeds meer dan de vorige actie, die 35 % oplegde op geïmporteerde autobanden waarvan er voor 1,8 miljard $ uit China kwam.
Volgens de woordvoerder daalde de Chinese export naar de VS met 15 % vergeleken met een jaar geleden, maar nochtans groeide het Chinees aandeel in de totale Amerikaanse import tot 18,8 %. Eenzelfde fenomeen doet zich voor met Japan en de EU, waar China’s aandeel steeg tot 17,2 % van de EU-import. Gedurende de eerste 9 maanden daalde China’s export met 21%. Het ministerie heeft de indruk dat de landen die na de financiële crisis niet succesvol waren bij het heropleven van hun interne markt dan maar hun toevlucht nemen tot het afschermen van hun markt.
Zie ook CCTV-video over de staalbuizen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *