China helpt Filipijnen


Peace ArkChina stuurt een hospitaalschip en medische hulpteams naar de Filipijnen.Ook andere vormen van hulp aan het getroffen land komen op gang, vanwege de overheid en sommige bedrijven.

Beijing heeft intussen tien miljoen yuan (1,2 miljoen euro) gedoneerd. Van dat geld zijn onder andere tenten en dekens betaald, die via de stad Cebu naar de getroffen stad Tacloban zullen worden gebracht door Filipijnse regeringsdiensten. Het Rode Kruis van China heeft gisteren hulpverleners gestuurd en zal volgende zaterdag een tweede groep van zorgverleners voor noodhulp overbrengen, het voorziene totaal is 51. Het hospitaalschip van de Chinese marine ‘Ark van Vrede’ heeft van de Filipijnse regering toelating gekregen om aan te meren in de gebieden die zijn getroffen door de supertyfoon Haiyan. Het schip heeft 300 ziekenhuisbedden, acht operatiekamers en een medische staf van100 leden. Het is net terug van een ‘goodwill-tour’ in Zuidoost-Azië en de Indische Oceaan waarbij gedurende vier maanden duizenden patiënten verzorging hebben gekregen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken legt er de nadruk op dat de humanitaire actie een uitdrukking is van solidariteit en vriendschap tussen de bevolking van de twee landen. Het Soong Ching Lingfonds van China, een grote liefdadigheidsorganisatie, schenkt 200 prefabwoningen ter waarde van 3,2 miljoen yuan (390.000 euro). Chinese bedrijven in de Filipijnen zetten ook hun personeel in bij de hulp en hebben geld gegeven voor schepen die nodig zijn bij het puinruimen. Telecomgigant Huawei heeft zijn personeel hard laten werken en een grote rol gespeeld bij het herstel van de communicatie in de rampgebieden. China National Grid, de technische partner van National Grid Corporation of the Philippines (NGCP), heeft 100.000 dollar (74.000 euro) geschonken en geholpen bij het herstel van het elektriciteitsnet. Er zouden plannen zijn om op lange termijn te helpen bij de wederopbouw van de infrastructuur en van de gezondheidszorg, sectoren waar China een voorsprong heeft vergeleken met de Filipijnen.

Genoeg en op tijd?

De hulpverlening vanwege China kwam vrij traag op gang en je kunt ze nog steeds vrij spaarzaam noemen. Voor westerse media, de Angelsaksische op kop, was dat aanleiding voor een hele reeks van misprijzende kritieken aan het adres van Beijing. De hoeveelheid Chinese hulp werd vergeleken met de sommen gegeven door andere ‘grote economieën’, waarbij het inkomen per hoofd van de bevolking blijkbaar niet belangrijk werd geacht. Zo werd het ‘gierige China’ vergeleken met de ‘gulle VS’, maar niet met India dat net zoals de Volksrepubliek een opkomend derdewereldland in Azië is. Ook sommige Chinese journalisten vonden echter dat hun land tekort schoot op het vlak van liefdadigheid. Beijing heeft de kritiek van de Global Times dat men meteen het hospitaalschip ‘Ark van Vrede’ had moeten aanbieden blijkbaar ter harte genomen. Waarom de eerste berichten spraken van een inderdaad magere donatie van 100.000 yuan blijft een open vraag. Commentatoren vragen zich af of de weigerachtige geluiden over hulp bieden aan de Filipijnen, die aanvankelijk weerklonken in de sociale media, van enige invloed zijn geweest. China heeft ook al langere tijd een conflict over territoriale aanspraken met de Filipijnen. Maar een dergelijk conflict is er evengoed met Japan. Bovendien voelen veel Chinezen verbittering over de Japanse oorlogsmisdaden en de manier waarop sommige politici in Tokio met het oorlogsverleden omgaan. Toch schonk Beijing twee jaar geleden hulp ter waarde van 7,5 miljoen euro aan Japan na de kernramp van Fukushima. De landen die door de Aziatische tsunami werden getroffen kregen voor bijna 30 miljoen euro. Maar dat was in 2004, voor de economische crisis die nu sinds 2008 wereldwijd woedt en die, zoals bekend, ook ernstige consequenties voor China heeft.

 Bronnen: Global Times, BBC, Financial Times,

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *