China: ja tegen strengere VN-sancties Noord-Korea

China heeft voor strengere sancties tegen Noord-Korea gestemd. Beijing blijft bij de betrokken landen aandringen op terughoudendheid en onderhandelen.

China heeft zaterdag voor een VN-resolutie met strafmaatregelen tegen Noord-Korea gestemd.

Unanimiteit in VN

Het besluit van de Veiligheidsraad verscherpt de sancties tegen de Democratische Volksrepubliek Korea. Het is een reactie op twee recente intercontinentale ballistische raketproeven van dat land. Door de ja-stem van China was er hierover eenstemmigheid in de Veiligheidsraad. De VS, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben immers ook voorgestemd. China dringt erop aan dat onderhandelingen tussen zes betrokken staten zo snel mogelijk worden hervat. Zo zou de militaire dreiging van beide kanten op het Koreaanse schiereiland kunnen worden afgewend. Het einddoel moet zijn rust en vrede te laten weerkeren en Korea kernwapenvrij te maken en te houden.

Strenger dan ooit

Voorlopig is er echter een nieuwe ronde van sancties tegen Noord-Korea, in een poging om de Pyongyang te laten afzien van zijn nucleaire en ballistische wapenprogramma. De VN heeft de Democratische Volksrepubliek Korea verboden intercontinentale raketten en atoomwapens te ontwikkelen. De Noord-Koreaanse regering legt dat verbod naast zich neer en blijft proeven uitvoeren. Daarom zal de VN nu zijn export van steenkool, ijzer, ijzererts, lood, looderts en zeevis, schaal- en schelpdieren verbieden. De andere landen mogen ook niet meer arbeiders uit Noord-Korea aannemen. Ze mogen geen nieuwe joint ventures afsluiten en geen nieuwe investeringen doen in bestaande. De bedoeling is om Noord-Korea een derde te ontzeggen van zijn 3 miljard dollar inkomsten uit export. Dat zou Pyongyang moeten beletten nog verder geld te steken in de door de VN verboden bewapening. Het is de zevende reeks van sancties met de strengste maatregelen, sinds de atoomproef van 2006.

Positieve signalen

Ri Yong-ho en Wang Yi


Wang Yi, de minister van Buitenlandse Zaken van China heeft aan de Democratische Volksrepubliek Korea, en aan de VS en de Republiek Korea (Zuid-Korea) om terughoudendheid gevraagd. China vindt dat de voornoemde landen de juiste keuze moeten maken. Dat houdt onder andere in dat ze positieve signalen van de tegenpartij onderkennen. Ook vraagt China de spanning niet langer op te drijven en opnieuw te gaan onderhandelen.
Wang deed deze uitspraken tijdens zijn ontmoeting met zijn collega Ri Yong-ho, in de marge van een ontmoeting tussen ministers van Buitenlandse Zaken van de Aseanlanden. Ook andere landen mogen daarbij als waarnemer aanwezig zijn. Ri herhaalde het Noord-Koreaanse standpunt en zei dat Pyongyang bereid is hierover verder met China te communiceren.
Eerder had Wang Yi gezegd dat China de uitspraken van de Amerikaanse Secretary of State Rex Tillerson had opgemerkt. Beijing hoopt dat de VS zijn vier beloften om Noord-Korea niet aan te vallen of te ondermijnen van vorige week, zal nakomen. Zelf houdt de Chinese regering vast aan drie punten waarop het steeds aandringt. Dat zijn: de denuclearisatie van Korea, vrede en rust bewaren op het schiereiland en geschillen oplossen door dialoog en onderhandelingen.
 
Xinhua, www.fmprc.gov.cn (website BuZa China), Guardian, Morning Star

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar