De led-sector in het volle licht

Van de Chinese led-sector wordt verwacht dat fusies en opkopingen versneld zullen plaats vinden. Dat is het gezamenlijk plan van 13 regeringsorganen dat een geconcentreerde, maar gedifferentieerde ontwikkeling van de sector nastreeft. De voorhoede uit Guangdong wil in India een led-zone ontwikkelen die 10.000 lokale banen verschaft.

Leds zijn halfgeleiders lichtbronnen die meer energiebesparend zijn dan de gloeilampen. Gedurende het twaalfde vijfjarenplan maakte China van de sector een ‘strategische nijverheid’. Tijdens deze periode tussen 2011 en 2015 groeide de sector gemiddeld jaarlijks met 30%. In 2015 bedroeg de omzet 425 miljard yuan. De export was goed voor 12 miljard dollar. Het aantal beursgenoteerde led-ondernemingen groeide van 2 in 2010 tot 25 in 2015. Twee firma’s drongen door tot de wereldwijde top 10.
13 regeringsorganen hebben de koppen bij elkaar gestoken om de strategie voor de toekomst uit te stippelen. In hun gezamenlijk plan streven ze naar doorbraken in sleutel technologie en willen ze tegen 2020 een markt bezitten van 1000 miljard yuan. Het plan verwacht dat China tegen 2020 minstens een onderneming heeft met meer dan 10 miljard yuan omzet en een tweetal wereldwijd bekende merken. Het nieuws dreef alvast de aandelen van Foshan Electrical & Lighting en van Zhejiang Quartz Crystal Optoelectronic Technology de hoogte in.
De Chinese toegang tot de internationale markt werd deels gedreven door fusies en verwervingen. In 2013 werd het Amerikaanse Luminus Devices verkocht aan het Chinese Sa’an. In 2015 verwierf Puhuarui Photoelectricity BridgeLux uit de VS. Analisten verwachten dat het plan tot gevolg zal hebben dat vooral kleine bedrijven meer gaan fuseren. Volgens voorzitter Liu Rong van HC SemiTek Corporation zal het regeringsplan toelaten dat zijn firma de samenwerking versterkt met de sectoren onderzoek en ontwikkeling zodat het internationaal leidinggevend kan worden. De snelle verstedelijking en het in mei 2015 geïntroduceerde plan ‘Made in China’ werken eveneens de groei van de led-sector in de hand.

India

In de provincie Guangdong bevinden zich met 10.000 led-ondernemingen en 60% van het landelijk totaal, de meeste  led-ondernemingen. 20 led-producenten uit Guangdong zijn van plan in India een led-speciale zone op te richten. De totale investeringen worden op 2,98 miljard dollar geraamd, de jaarlijkse productie op 598 miljoen dollar en de zone zou 10.000 lokale banen genereren. Onder leiding van de Guangdong Solid State Lighting Industry Innovation Center hebben de 20 producenten al besprekingen gevoerd met de twee Indische provincies Gujarrat en Rajastan. Andere zullen volgen om uit te maken waar de zone komt.
In India bedraagt het led-verbruik maar 5% van dat in China. Toch komt de markt snel op. Vorig jaar voerden de ondernemingen uit Guangdong voor 644 miljoen dollar naar het land uit, dat betekent binnen een jaar 148 % meer. Research and Markets voorspelt dat de Indische led-markt tegen 2019 1,4 miljard dollar zal bedragen. Vooral de markt in belichting is belangrijk in India want Frost & Sullivan voorziet dat de leds tegen 2021 er 57% van de belichting zullen uitmaken. De voorgestelde led-zone zou zowel de industrialisering van het land in de hand werken als de technologie populariseren. Massaproductie kan ook de prijzen drukken. Uiteraard komt het ook de duurzame ontwikkeling ten goede. Naast India komen volgens secretaris-generaal Liu Jisen van het Guangdong Institute for International Strategies Brazilië, Afrika, Vietnam, Indonesië en Oost Europa eveneens in aanmerking voor dergelijke zones.
Bronnen: China Daily, en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *