China lanceert wereldwijd initiatief voor veiligheid van data

Minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken heeft een Chinees wereldwijd initiatief gelanceerd om de internationale veiligheid van data te verzekeren. In dezelfde toespraak stelden hij landen aan de kaak die buitenlandse technologiebedrijven ‘pesten’ en er ‘wereldwijd op jagen’.

Op een internationaal forum in Beijing over het wereldwijd beheer van data “Seizing digital opportunities for cooperation and development” pleitte minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi ervoor de veiligheid van data niet politiek te kleuren en geen twee maten en twee gewichten te gebruiken.

Zonder de VS en het uitrollen van het Amerikaanse Clean Network programma met naam te noemen zei Wang: ‘Het unilateralisme van sommige landen in de naam van een schoon net, en het wereldwijd jagen op leidende technologiebedrijven van andere landen onder het voorwendsel van veiligheid zijn flagrante gevallen van verwerpelijke pesterij waar we ons tegen moeten verzetten.’
Hij insinueerde dat het Clean Network programma als echt doel niet de veiligheid van data heeft maar het fnuiken van de internationale expansie van Chinese apps, clouddiensten en onderzeese kabelnetwerken.

In augustus hebben de VS details bekend gemaakt van hun Clean Network initiatief. ‘Meer dan 30 gelijkgestemde landen of territoria die vastbesloten zijn hun 5G-netwerken te zuiveren van onbetrouwbare leveranciers doen eraan mee’. Maar het initiatief is breder dan 5G; ook apps, app stores, clouddiensten en kabelinfrastructuur maken er deel van uit.

Wang Yi wist als antwoord op een veel verspreide Westers kritiek nog: ‘China zal nooit aan Chinese bedrijven vragen om hun overzeese data aan de Chinese overheid over te maken indien dat ingaat tegen de wetten van het land van oorsprong.’

Positief voorstel

China beperkt zich niet tot kritiek maar stelt daar ook iets positiefs tegenover, het Initiative on Global Data Security. Bedoeling is daarmee de aanzet te geven voor wereldwijde normen voor dataveiligheid. Op de World Internet Conference in 2015 had China zich al geëngageerd om door internationale samenwerking de cyberveiligheid te verbeteren .

In het huidige initiatief zitten acht specifieke voorstellen:
Landen moeten gezamenlijk opkomen tegen het gebruik van informatietechnologie om de kritische infrastructuur van landen te beschadigen of om cruciale data te stelen; informatietechnologie mag evenmin gebruikt worden voor de massale surveillance van andere staten; bedrijven mogen niet gedwongen worden om data die ze overzee verzamelen in hun thuisland op te slaan; technologiebedrijven mogen geen ‘achterdeurtjes’ in hun producten of diensten inbouwen waardoor men illegaal data kan verzamelen of de systemen en toestellen van gebruikers kan manipuleren; bilaterale akkoorden over het uitwisselen van data mogen de juridische soevereiniteit en de dataveiligheid van derde landen niet aantasten.

Het valt op dat de geviseerde praktijken stuk voor stuk door de VS toegepast worden. Li Haidong, professor aan het Instituut voor Buitenlandse Betrekkingen van de China Foreign Affairs University, verklaart aan de officiële krant Global Times nochtans dat het initiatief niet tegen de VS gericht is. China is zich bewust dat veiligheid van data een wereldwijd vraagstuk is en heeft een voorstel gedaan dat in het belang is van alle landen.

Bronnen: Global Times, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *