China lanceert open debat in Veiligheidsraad

Op  voorstel van China, dat deze maand voorzitter is van de Veiligheidsraad, begon maandag een open debat over “Maintaining International Peace and Security: Reaffirm the Strong Commitment to the Purposes of the Charter of the United Nations”.  

wangEen 80-tal landen nemen deel aan het debat. Xinhua noemt het een open debat over de betekenis en de naleving van de basisprincipes van het charter van de Verenigde Naties. Het schrijft dat “China een klaar en belangrijk signaal uitstuurt dat het deelnemer aan, behoeder en hervormer van de wereldorde is, maar in elk geval geen bedreiger ervan”. Het Volksdagblad legt een band tussen het VN-charter en het feit dat we nu globaal al 70 jaar in een periode van vrede en stabiliteit leven. Het is tijd dat landen opnieuw bevestigen dat ze het charter steunen en bereid zijn er een nieuwe betekenis aan te geven. BBC beschrijft de commentaren in de Chinese media als “steun voor een grotere rol van China in de Verenigde Naties…”
De Chinese Buitenlandminister Wang Yi heeft de openingstoespraak gehouden. Hij verklaarde dat China zich verzet tegen conflicten, gevechten, hegemonie en nulsombenadering bij het ontwikkelen van internationale betrekkingen. “De oude op confrontatie gerichte gedachtegang moet opzijgeschoven worden, en overleg tussen de partijen aangemoedigd om de grote problemen aan te pakken van vrede en ontwikkeling op globaal en op regionaal vlak.”De Verenigde Naties en de Veiligheidsraad moeten ernstiger genomen worden en het VN-charter strikter nageleefd. “Elke eenzijdige maatregel achter de rug van de Veiligheidsraad is illegaal en onverantwoord”. Wang riep ook op tot meer proactieve maatregelen door de Veiligheidsraad om conflicten te vermijden, oorlogen te stoppen, en vrede en wederopbouw te verzekeren. Wang benadrukte dat in buitenlandse betrekkingen de roep naar meer democratie en het volgen van het recht toeneemt. Geen land in de wereld mag zijn wil aan een ander opleggen of een rechtmatig aangestelde regering gaan omverwerpen.”We moeten er voor zorgen dat de wereld geregeerd worden door het recht, niet door hegemonie”.
Volgens Xinhua viseert Wang met zijn toespraak niet speciaal een bepaald land. Buitenlandse media zoals BBC zien er duidelijke kritiek op Japan en de VS in.
Bronnen: BBC, People’s Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.