Turkije koopt waarschijnlijk Chinees luchtafweersysteem

De Taiwanese nieuwssite wantchinatimes.com meldt op gezag van de Chinese krant Global Times (een staatsmedium) dat Turkije voor 3,4 miljard dollar een Chinees luchtafweersysteem gaat kopen. Maar de zaak is nog niet 100% rond.

De Chinese HQ-9

De Chinese HQ-9


Turkije wil al enkele jaren een luchtafweersysteem kopen. De gespannen verhoudingen met Syrië, Irak en Iran en de opkomst van IS spelen mee. De Turkse minister van landsverdediging Ismet Yilmaz heeft volgens een artikel in Global Times verklaard dat het Chinese systeem, voor 3,4 miljard dollar, zal gekozen worden. Het zal geïntegreerd worden in de Turkse defensie, maar niet in de NAVO waarvan Turkije lid is. Een woordvoerder van de Turkse defensie heeft echter op vraag van Reuters verklaard dat de onderhandelingen met de verschillende bieders nog bezig zijn, volgens het persagentschap zelf.
Het Turkey Long Rage Air and Missile Defense System zou gezamenlijk gebouwd worden door de China Precision Machinery Import and Export Corporation (CPMIEC) en een Turks defensiebedrijf. Men zou vertrekken van de Chinese HQ-9 mobiele lanceerplatformen voor grond-lucht langeafstandsraketten.
De offerteaanvraag voor het systeem is een eerste keer uitgeschreven in 2009. De Chinezen wonnen toen van Russische, Amerikaanse en Europese concurrenten. De bieding werd echter geannuleerd onder druk van de NAVO die twijfelde of het systeem wel geïntegreerd kan worden. Bij een nieuwe offerteaanvraag kwamen de Chinezen opnieuw als beste uit de bus, beter dan het Frans/Italiaans consortium Eurosam en dan de Patriotraketten van het Amerikaanse Raytheon. Als het Chinese systeem uiteindelijk gekozen wordt, dan volgen allicht nog onderhandelingen met Rusland, want de Chinezen baseerden zich op Russische technologie, waarvan intussen in Rusland al een nieuwe generatie ontwikkeld is.
Bron: wantchinatimes.com
Voor meer info, zie ook:   http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/economiefinancies-actueel/de-stand-van-zaken-154/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.