Gezondheids-QR-codes in Hongkong nog voor deze maand?

Volgens de overheid in Hongkong zullen gezondheids-QR-codes klaar zijn voor toepassing zodra de huidige en meest recente piek in besmettingen onder controle is. Nog tijdens deze maand september zou dat zo kunnen zijn.

Een gezondheids-QR-code houdt bij waar iemand is geweest, met wie er contacten waren en welke risico’s op besmetting hij of zij loopt of zelf geeft.

Gezondheids-QR-codes
Foto CGTN

Hongkong – Shenzhen

Het Hong Kong Innovation and Technology Bureau (ITB), heeft toezicht op het systeem. Het ITB staat in contact met de collega’s van een gelijkaardige instelling in Shenzhen, de vlakbij Hongkong gelegen stad op het vasteland. De beide diensten zullen afspraken maken over het systeem, afhankelijk van hoe de besmettingen in de beide miljoenensteden zich ontwikkelen.

Hongkong – China

Met de gezondheids-QR-code zullen burgers gemakkelijker heen en weer kunnen reizen, als ze bijvoorbeeld kunnen aantonen dat ze ‘geen corona hebben’ en dat hun trip dus geen risico op verspreiding van de besmetting betekent. Het verkeer tussen Hongkong, Macao, Shenzhen en de rest van het Chinese vasteland is van groot belang om de economie en het dagelijkse leven in Hongkong nieuwe kansen te geven. Nu is er nog een 14-daagse quarantaineplicht die dat belet. Als de verschillende overheden het eens worden over de erkenning van de testresultaten kan die quarantaineplicht worden opgeheven.

Hoe werkt het?

Wie de stad wil verlaten naar een ander deel van China zonder in quarantaine te moeten gaan, kan nu al online boeken, en zich vervolgens laten testen in een daarvoor erkend ziekenhuis. Als de test negatief is kan hij/zij de gezondheids-QR-code downloaden van de website van de gezondheidsdienst. Samen met de code moet je persoonlijke informatie opgeven aan de douane van Macao en het vasteland: naam, geboortedatum, ID-nummer, telefoonnummer, testresultaten en ziekenhuis. De regeling zal vooral in trek zijn bij diegenen die heen en weer willen reizen tussen de HKSAR en de Greater Bay Area, want dat gebied kan een groeimotor worden die de stad uit de zwaarste recessie sinds jaren kan halen.

Voordelen en vertrouwen

In Macao (ook een speciale administratieve regio) en Zhuhai (vlakbij in de Greater Bay Area) zijn gezondheids-QR-codes al sinds 10 mei in gebruik. De codekleur die is toegevoegd aan het trackingsysteem in de telefoon verandert samen met de gezondheidstoestand. Met code groen is iemand ontheven van beperkingen op plaatsen waar veel volk kan komen, zoals winkels, openbaar vervoer of uitgaansgelegenheden. Tegen burgers die zich zorgen maken over privacy zegt ITB dat de app hen vooral persoonlijke voordelen zal bieden. Informatie zal alleen worden geregistreerd in de privételefoons en niet worden geüpload naar overheids- of andere systemen.

Gezondheids-QR-code
Testen in Hongkong (foto Xinhua / Wu Xiaochu)

En verder in China?

Ook in andere delen van China zijn gezondheids-QR-codes sinds mei in gebruik. In bepaalde steden, Shanghai bijvoorbeeld, kun je de kleurcodes op de app ook gebruiken als ID, als betaalmiddel voor het openbaar vervoer en voor bezoeken aan het ziekenhuis of de bibliotheek. Over het algemeen kijken Chinese burgers vooral naar het gemak ervan. Uiteraard moet de overheid ook buiten Hongkong met mogelijke kritische bezwaren en angst voor inbreuken op de privacy rekening houden. De meeste Chinezen vertrouwen de overheid echter en dat is voor een groot deel te danken aan de effectieve aanpak van het coronavirus in het land waar dat het eerste toesloeg.

Voorzichtigheid geboden

De secretaris van het ITB heeft afgelopen zaterdag gezegd dat de regionale regering van Hongkong officieel de QR-code, die al sinds juni technisch klaar is, zal vrijgeven zodra de laatste heropflakkering van COVID-19 in de Speciale Administratieve Regio Hongkong (HKSAR) is gestopt. Tot dinsdag waren experts vrij pessimistisch hierover: het aantal nieuwe gevallen in de HKSAR steeg tot dan nog steeds met dubbele cijfers. Het was nog niet zeker dat de besmettingsketen verbroken was. De stad maakt al zijn derde golf door, wellicht afkomstig van inkomende reizigers die waren vrijgesteld van quarantainebeleid. Vandaar de voorzichtigheid met de QR-code die beperkingen voor reizigers weer kan versoepelen. Er lijkt echter een verbetering aan te komen.

Optimisme toegestaan?

In totaal waren er tot afgelopen maandag in Hongkong 4889 gevallen van COVID-19. Een derde golf is al twee maanden bezig. Op 1 september begon een campagne van massale tests, zoals in andere steden van China gebruikelijk is bij hernieuwde stijgingen van de besmettingen. Intussen hebben meer dan 1,2 miljoen mensen zich laten testen op een bevolking van 7,5 miljoen. Diegenen, zoals Joshua Wong, die het massale testen wilden laten mislukken omdat dit volgens hen een inmenging vanuit Beijing was, zijn niet in hun opzet geslaagd. De overheid van de HKSAR overweegt zelfs om na de voorzichtige kentering die er sinds enige dagen lijkt te komen ook de regels in Hongkong wat minder streng te maken. Ook zouden er onderhandelingen komen met 11 landen in Europa en Azië voor versoepeling van de reisbeperkingen. Dan ziet het er voor de invoering van de gezondheids-QR-codes en wellicht voor de mogelijke heropleving van de economische activiteit minder somber uit.

Bronnen: Global Times, South China Morning Post, BBC, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar