China heeft meeste zwaarlijvige kinderen

Uit internationaal onderzoek blijkt dat China het meest zwaarlijvige kinderen telt. Wat de volwassenen betreft, heeft enkel de Verenigde Staten er meer zo beweert een Amerikaanse universitaire studie.

Het rapport Global Burden of Disease werd opgesteld door een team bij de University of Washington in Seattle. Het rapport werd gepubliceerd door New England Journal of Medicine. De onderzoekers onderzochten tussen 1980 en 2015 in 195 landen kinderen en volwassenen op zwaarlijvigheid. De conclusies waren dat 5% van de kinderen wereldwijd en 12% van de volwassenen kampen met zwaarlijvigheid.
China heeft er met 15 miljoen zwaarlijvige kinderen het meest gevolgd door India met 14 miljoen. Wereldwijd telt de VS het meest zwaarlijvige volwassenen gevolgd door China dat er 57 miljoen telt. Volgens het rapport ligt de voornaamste oorzaak van het fenomeen niet bij de nationale rijkdom. Het rapport wijst op andere oorzaken als de grotere toegankelijkheid van energierijk voedsel en de reclame daarvoor.

Explosie

De explosie van zwaarlijvigheid bij kinderen in China wordt de ergste ooit genoemd. In een editoriaal bij de studie zegt diabetes expert Edward Gregg dat het meest troeblerende bevinding de quasi verdrievoudiging van zwaarlijvigheid is bij jongeren en jonge volwassenen in landen als China, Brazilië en Indonesië. Een vroeg begin van obesitas zal zich waarschijnlijk vertalen in een hogere frequentie van ziekten als diabetes, hoge bloeddruk en chronische nierziekte.
De voedingsprofessor Ma Guansheng uit Beijing schrijft de snelle aangroei van de ziekte bij kinderen toe aan gedrags- en milieuvoorwaarden. Ma verwijst naar Hongkong waar een op de vijf kinderen aan zwaarlijvigheid lijdt. Het bestuur is ingegaan op de vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie om alle frisdranken te belasten. Ma zegt ook dat minder kinderen naar school gaan of fietsen en dat de hogere academische vereisten tot gevolg hebben dat de jeugd minder tijd buiten doorbrengt. De voedingsgewoonten werden ook ongezonder. Meer kinderen ontbijten niet en ze verbruiken ongezonde snacks en suikerrijke dranken. Pediater Ding Zongyi vindt dat de ouders de energie-inname door hun kinderen zouden moeten controleren en er voor zorgen dat ze voldoende aan lichamelijke activiteiten doen.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *