China mikt op besprekingen Korea UPD

De Chinese regering heeft nog eens opgeroepen tot terughoudendheid in de Koreaanse crisis nu in Zuid-Korea de minister van Defensie na hevige kritiek de plaats moet ruimen voor een havik en Seoul besloten heeft om zes eilandjes vlak voor de kust van Noord-Korea meer te militariseren. 
China blijft vooral streven naar een spoedige hervatting van het zeslandenoverleg voor een atoomvrij Koreaans schiereiland.
Nu de Amerikanen  het met kernwapens uitgeruste vliegdekschip George Washington naar de Gele Zee sturen voor gezamenlijke manoeuvers met Zuid-Korea voor de kust van Noord-Korea, heeft China er aan herinnerd dat het zonder voorafgaande toelating geen buitenlandse militairen toelaat in zijn exclusieve zone van 230 mijl. Een groot gedeelte van de Gele Zee ligt in die zone.
Chinese waarnemers bekijken de kwestie genuanceerd, rekening houdend met een aantal factoren dat in andere landen minder aan bod komt. De media in China bevatten een vrij uitvoerige berichtgeving en achtergrondinformatie met ruimte voor de verschillende visies van de partijen in het conflict.
Het aantal doden ten gevolge van de beschieting van het Zuid-Koreaans eilandje Yeonpyeong is intussen gestegen tot vier. De VS en Zuid-Korea zetten hun grootscheepse militaire oefeningen met groot vertoon verder in de wateren van de Gele Zee, tussen Korea en China in.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing heeft zich in een verklaring bezorgd getoond en heeft de betrokken landen opgeroepen  tot kalmte en het nalaten van provocaties. Noord- en Zuid-Korea kregen de raad om zo snel mogelijk te gaan onderhandelen zodat ze via gesprekken dit soort incidenten kunnen voorkomen.
Premier Wen van zijn kant zei in zijn toespraak aan het einde van zijn Ruslandreis dat de internationale gemeenschap er alles aan moet doen om de spanning te laten afnemen en zeker geen uitdagende acties moet ondernemen.
Wen is ervan overtuigd dat het hervatten van het zeslandenoverleg van essentieel belang is om de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland te bewaren en om te komen tot een atoomvrije regio.
Chinese buitenlandspecialisten en academici wijzen erop dat de herhaalde manoeuvres aan de Noord-Koreaanse voordeur de spanning gaande houden en dat de angst van Pyongyang  om per ongeluk of met opzet schade op te lopen niet moet worden gebagatelliseerd.
Ze hebben opgemerkt dat de speciale gezant ter zake van de VS, Stephen Bosworth, zijn toon heeft bijgesteld na zijn bezoek aan Beijing. Vooraf was er geen sprake van hervatting van het zeslandenoverleg. Zijn gesprekspartners in de Chinese hoofdstad hebben Bosworth kunnen overtuigen om dat nu wel degelijk te overwegen.
Politicologen van de Renmin universiteit geloven niet dat de kwestie uit de hand zal lopen omdat niemand dat echt wil. Een mogelijk gunstig neveneffect: een aantal regeringen zal misschien inzien dat er niets anders opzit dan weer een onderhandelingskoers te gaan varen.
Global Times citeert een expert die denkt dat het de tactiek is van Noord-Korea om na een provocatie een stap terug te doen en zo goodwill op te wekken, wat kan resulteren in voedselhulp.
Diezelfde officiële bron, die sterk gericht is op een internationaal lezerspubliek, bekritiseert in een commentaar de VS en bondgenoten omdat ze China onder druk zetten om Noord Korea op een ondubbelzinnige wijze te veroordelen.
Voor Beijing is volgens de redacteur van de Global Times de stabiliteit op het schiereiland de kern van de zaak. Dat streven naar stabiliteit bepaalt zowel de houding ten aanzien van Noord-Korea als die ten aanzien van Zuid-Korea.
Het militaire bondgenootschap van Washington en Seoul en de massale aanwezigheid van Amerikaanse troepen leveren misschien wel een veiligheidsgevoel op, maar het  is geen duurzame oplossing en net als de atoomdreiging is het een machteloos wapen tegen kleinere conflicten en schermutselingen.
De politiek van toenadering tussen’ de beide Korea’s’ lijkt mislukt te zijn, maar de huidige politiek van de harde lijn gevolgd door Seoul biedt net zo min uitkomst. De hele regio van noordoostelijk Azië, waarin Noord-Korea een economisch achtergebleven gebied is, heeft er belang bij de problemen van het land niet langer te negeren en te proberen om ook het gevoel van onveiligheid van Pyongyang weg te nemen.
Beijing mag er prat op gaan dat het met al die factoren wel rekening houdt aldus nog het commentaar in de Global Times.
Die krant besteedt ook het meeste aandacht aan de huidige crisis met beelden van de schade en het leed aangericht door de beschietingen vanwege Noord-Korea en met een weergave van de tegengestelde visies op het incident. De special van de Global Times bevat nuttige historische en actuele achtergrondinformatie.
Andere media geven vooral de regeringsverklaringen weer. Allemaal laten ze echter zowel de standpunten van Noord-Korea als die van zijn tegenstanders aan bod komen.
zie ook 
http://www.globaltimes.cn/zhuanti/Korea-War/
http://en.wikipedia.org/wiki/Six-party_talks

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *