China Mobile investeert 600 miljoen yuan in 3G R&D

TECH CHINA LENOVO‘s Werelds grootste mobiele operator “China Mobile” gaat 600 miljoen yuan (10 yuan=1 €) investeren in onderzoek en ontwikkeling van het eigen 3G-signaal. Het betreft een akkoord met 9 GSM-producenten en 3 chipset-producenten. Overheid en ondernemingen zullen zo samen 1,2 miljard yuan inbrengen in het onderzoeksproject. Het onderzoek zal zich toespitsen op twee modellen: één prijzige smartphone met breedband internet en een goedkoop model. Het onderzoek gebruikt enkel China’s eigen 3G-signaal. In China gebruikt “China Telecom” het Amerikaans 3G signaal, “China Unicom” het Euopese WCDMA en “China Mobile” het Chinese TD-SCDMA.
Overigens is “China Mobile” onlangs in een spenderingsbui. Het wou zich inkopen bij een Taiwanees operator, maar het Taiwanees ministerie verzette zich. Ook maakte de maatschappij vorige week bekend om gedurende de komende 3 jaar eventjes 31 miljard yuan te zullen investeren in Shanghai. Het wil Shanghai helpen bij de uitbouw als financieel centrum met draadloze POS/ATM automaten, vast-naar draadloze diensten aanbieden aan 800 financiële instellingen en streven naar 8 miljoen abonnees voor mobiele bankdiensten. Eén miljard gaat naar de uitbouw van het net voor de wereldexpo 2010.
Et is echter niet al high-tech wat de klok slaat. Voorzitter Wang Jianzhou merkt op dat de helft van de nieuwe abonnees uit ruraal gebied komen en dat zijn maatschappij profiteert van het betoelagingssysteem dat 13 pct subsidie voorziet voor GSMs in rurale gebieden.

Wang Jianzhou laat zich deze maand interviewen door het Franse blad  CHINEPLUS. Daarin zegt Wang nu de grootste mobiele operator te zijn zowel qua klanten met 450 miljoen als qua kapitaal met 200 miljard $. De testen in 10 steden met het Chinese 3G-signaal worden uitgebreid tot 28 steden.  In steden als Chongqing betalen reeds 20 pct van de abonnees met hun GSM, maar de snelste evolutie gebeurt nu ten lande waar 97 pct dekking is en waar boeren mits een minieme som de prijs van de goederen in stad kunnen te weten komen via hun apparaat. Het laatste nieuws uit de mond van Wang is dat hij zijn onderneming nu ook op de beurs in de Volksrepubliek wil genoteerd zien. Dit is reeds het geval in Hongkong.
Lees ook ICT-dossier
.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *