China Mobile test 5G uit in 100 steden

China is vast van plan om qua 5G-signaal het voortouw te nemen. China Mobile dat al een half miljard 4G-klanten heeft, maakt zich op om in 100 steden uit 20 provincies testen uit te voeren met 5G. De resultaten moeten volgend jaar doorwegen wanneer de ‘International Telecommunication Union’ de wereldwijde standaard zal bepalen.

5gpubNa de gewone draadloze spraaktelefoon (G1) volgde G2 die de overstap maakte naar GPRS en het draadloos sturen van berichten en foto’s. 3G liet toe om op Internet te surfen en bij 4G gaat dit draadloos even snel als vast breedband. 5G netwerken doen dit echter nog 20 maal sneller (20 Gbit/s) zodat een gehele film amper op 1 seconde kan worden doorgestuurd. Bovendien laten 5G netwerken een miljoen verbindingen toe per km2. Daardoor worden niet enkel slimme steden en het Internet of Things mogelijk, maar ook kunnen rampen met overbelasting (bv. op festivals) vermeden. De wachttijd waarop het gevraagde signaal aankomt, vermindert eveneens van 20 naar 1 milliseconde. Dit laat kritische zaken toe zoals operaties op afstand, autonoom autorijden en het is ook bevorderlijk voor het quasi gelijktijdig streamen van films naar ‘virtual reality’-headsets.
China was met het uitrollen van 3G tijdens de Olympische Spelen van Beijing relatief laat. Het zijn echter zowel Huawei als ZTE die de netwerken van de Belgische telecom operatoren 4G hebben gemaakt. Hun testen qua 5G zijn al volop bezig. Volgens het Chinees Ministerie gebruikt 30 % van de 1,2 miljard mobiele abonnees 4G. Dit is voldoende om een doorslaggevend gewicht in de weegschaal te leggen bij het maken of kraken van de standaarden. Gezien het commercieel uitrollen van 5G na 2020 verwacht wordt en de fabrikanten twee jaar nodig hebben voor de vervaardiging van aangepaste toestellen, wordt de uitwerking van de standaard door de UN-afdeling voor telecom ITU in 2017-18 verwacht. Met verschillende signalen werken komt echter duurder uit.
Gezien het in deze optiek gunstig uitvalt een “early mover” (vroege vogel) te zijn, is ’s werelds grootste mobiele 5groadoperator China Mobile van plan om in 100 steden uit 20 provincies testen te gaan uitvoeren met pre-5G. Verwacht wordt dat China Unicom en China Telecom wel zullen volgen. Unicom heeft daarover een overeenkomst met ZTE. Los daarvan heeft het MIIT-Ministerie zijn eerste testfase qua 5G al afgerond. In tegenstelling tot de testen van vorige signalen gebeurt dit zonder de medewerking van buitenlandse bedrijven. De regering zou ook liever een eengemaakte 5G standaard zien. Japan wil 5G tegen de Olympische Spelen van 2020.  Volgens de SCMP is de Japanse SoftBank in meer dan 100 basisstations 5G aan het testen is met materiaal van ZTE en Huawei. Zuid-Korea wil dat het 5G netwerk functioneert tegen de Winter Olympische spelen in 2018. Zowel China, Zuid-Korea en Japan liggen voorop. Europa en Noord-Amerika volgen
Bronnen: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *