China: "onderhandelingen over Syrië hervatten"

China steunt het politieke proces in Syrië uit volle overtuiging en roept om er alles aan te doen opdat de intra-Syrische onderhandelingen tot resultaten kunnen leiden.

Wang YiDe Chinese buitenlandminister Wang Yi heeft gisteren in Londen deelgenomen aan de Donorconferentie 2016 voor Syrië, een initiatief van Groot-Brittannië, Duitsland, Koeweit, Noorwegen en de Verenigde Naties.

10.000 ton voedselhulp en onderhandelingen

Wang Yi zei dat China 10.000 ton voedselhulp zal geven om het voedseltekort onder de Syrische vluchtelingen te helpen verlichten. Het is echter volgens China nodig niet enkel humanitaire hulp te geven, men moet ook de fundamentele oorzaken van de humanitaire problemen wegnemen. Op dit ogenblik is meest urgente opdracht de zorg voor de elementaire levensbehoeften van de Syrische vluchtelingen en ontheemden. Verschillende strijdende partijen moeten de relevante VN-resoluties uitvoeren en ervoor zorgen dat de hulp ter plekke kan komen. Verschillende landen moeten een helpende hand bieden met noodhulp aan Syrië en aan de buurlanden die zoveel vluchtelingen hebben opgenomen. De vluchtelingen hebben werk nodig en hun kinderen moeten naar school kunnen gaan, aldus de minister van Buitenlandse Zaken. De VN kan volgens hem op basis van eerder opgedane ervaringen het beste de hulp organiseren en wereldwijd middelen en mensen inzetbaar maken.
Wang wees er op dat China via uiteenlopende kanalen en wegen humanitaire bijstand heeft verleend aan Syrië en aan de regio. Hij noemde de aankondiging van president Xi Jinping op de G20 vorig jaar dat China voor 90 miljoen euro zou geven aan initiatieven die de levensomstandigheden van de vluchtelingen en ontheemden verbeteren. Wang noemde ook de 31 miljoen euro extra noodhulp voor Syrië, Jordanië, Libanon, Libië en Jemen die tijdens de reis van Xi in het Midden-Oosten zijn toegezegd. Hij voegde daar nu de belofte aan toe van 10.000 ton voedselhulp die China zal geven om het voedseltekort te helpen verlichten.

Politieke oplossing het allerbelangrijkste

Beijing heeft bij Syrische regering op onderhandelingen aangedrongenongen

Beijing heeft bij de Syrische regering op deelname aan onderhandelingen aangedrongen


De Chinese minister van Buitenlandse Zaken heeft verder in Londen ook een ontmoeting gehad met zijn Britse en Franse collega’s. Tegen de Britse Foreign Secretary Philip Hammond heeft Wang vooral benadrukt dat in de complexe situatie die er nu is ontstaan de regering en de oppositie in de eerste plaats moeten denken aan de belangen van de bevolking en daarom door moeten gaan met de onderhandelingen. Ook de landen buiten de regio van het Midden-Oosten moeten de vrede vooropstellen en gunstige voorwaarden creëren voor de onderhandelingen. Hammond bedankte China voor zijn deelname aan de donorconferentie en voor de Chinese toezeggingen om te helpen het lijden te verlichten van de mensen die nog in Syrië zijn. Ook Groot-Brittannië wil zich, volgens Hammond, sterk maken voor de vrede.
Met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is Wang het eens geworden over het principe dat de internationale gemeenschap de belangen van het Syrische volk moet verdedigen. Beiden zijn voor de bevordering van een politieke oplossing, van een staakt-het-vuren en van de humanitaire hulpverlening. Beiden willen dat de oorlogvoerende partijen de vredesbesprekingen voortzetten.
Wang Yi heeft de donorconferentie aangegrepen om nogmaals datgene te herhalen wat China al sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië heeft bepleit en consequent is blijven volhouden. Een politieke oplossing is absoluut noodzakelijk en kan stap voor stap worden bereikt: dat is het uiteindelijke antwoord op de humanitaire crisis. De onderhandelingen moeten worden hervat. De partijen die tegenover elkaar staan moeten in de eerste plaats aan de bevolking denken en hun goede wil en oprechtheid laten zien.
Xinhua, China Daily Asia
video
http://news.xinhuanet.com/english/video/2016-02/05/c_135077373.htm

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *