Alweer een recorddeal in Chinees voetbal: contract voor 50 m. euro

Alex Teixeira, een Braziliaanse middenveldspeler, heeft voor 50 miljoen euro een contract bij een voetbal club uit Nanjing, een ware recorddeal voor China. De club uit de welvarende kustprovincie Jiangsu houdt op dit moment het record van de Chinese transfersommen. In een maand tijd is dat record vier keer van de ene Chinese club naar de andere overgegaan.

Recorddeal voor SuningTeixeira, een 28-jarige voetballer van Sjachtar Donetsk (Oekraïne) zal dus volgens de recorddeal vier jaar gaan spelen bij Jiangsu Suning, een rijke club uit de Chinese Super League. Teixeira is al gekeurd door de medische dienst van de club en zal binnenkort zijn nieuwe teamgenoten ontmoeten. Ze zullen beginnen aan de voorbereiding van de Asian Champions League.
Clubs zoals Jiangsu Suning lijken de laatste tijd elkaar met telkens een nieuwe recorddeal te willen overtroeven. Op 21 januari werd Shanghai SIPG recordhouder transfersommen met de aankoop van de Braziliaan Elkeson, topscorer van Guangzhou Evergrande, die zowel Chinees als Aziatisch kampioen voetbal is. Daarna telde Jiangsu Suning al een eerste keer een recordsom neer voor de Braziliaanse speler Ramires. Deze week woensdag had Evergrande teruggeslagen met de aankoop van de Colombiaan Jackson Martinez. Voor de diensten van Ramires, Martinez en Teixeira is in totaal 122 euro neergeteld. De website van de transfermarkt heeft uitgerekend dat clubs in de Chinese Super League in de huidige transferperiode 258,9 miljoen euro hebben uitgegeven. De periode loopt nog tot het einde van de maand. De Chinese Super League heeft hiermee de Engelse Premier League in aankopen tijdens de wintertransferperiode overtroffen. De China League One, de competitie van tweede rang heeft met zijn uitgaven deze winter ook de Europese clubs – in Bundesliga, Primera Division en Ligue 1 – op het uitgavengebied verslagen.
SuningLiu, de general manager van Suning, wil voordat het nieuwe seizoen in maart begint nog een recorddeal of twee afsluiten. Zijn club heeft al vier buitenlandse sterren en is nu op zoek naar een aanvaller van internationaal niveau. Voetbal is nu in China een prioriteit op sportgebied. Jongeren worden aangemoedigd om voor de sport te kiezen. Buitenlandse spelers en trainers komen niet alleen als profspelers, maar ook als adviseurs. Clubs die het kunnen betalen geven kwistig geld uit aan buitenlands voetbaltalent. Dat Xi Jinping zelf een groot voetballiefhebber en promotor is helpt natuurlijk. Miljoenen Chinezen kijken uit naar de dag dat hun voetballers echt meespelen in de hoogste rangen van de internationale competities.
Xinhua, BBC, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *