China produceert eigen zalm in Xinjiang

De Chinese overheid voert een actief beleid om de economie in de autonome regio Xinjiang te stimuleren. Vandaag verscheen dit bericht over een wel heel opmerkelijk product uit dit gebied dat bekend staat om zijn droge klimaat: zalm.

De kwekers tonen trots een van hun zalmen; foto China Food Newspaper (disclaimer)

Xinjiang

Iedereen kent Xinjiang inmiddels wel van de negatieve publiciteit van de afgelopen jaren. ChinaSqua-redacteur Frank Willems bezocht de regio onlangs en publiceerde meerdere verslagen waarin hij een en ander kon nuanceren. De Chinese overheid ontkent de aantijgingen van onderdrukking e.d., maar geeft wel toe dat de economische ontwikkeling van de regio bij die van China als geheel achtergebleven was. De regering voert daarom een actief stimuleringsbeleid.

Yili

De agrarische sector is een steunpilaar van de economie in Xinjiang, dus spreekt het vanzelf dat het stimuleringsbeleid zich daarop concentreert. Yili is een van de vruchtbaarste regio’s in Xinjiang met o.a. een rijke zuivelindustrie. De meren in dit gebied worden al voor de viskwekerij gebruikt en niet zo lang geleden is daar een project voor het kweken van zalm gestart. Een van de voordelen van vis uit deze regio is dat het water er niet vervuild is.

Zalm

De populariteit van zalm is in China enorm gestegen, met name door de vele Japanse restaurants in de Chinese steden. Zalm is daar waarschijnlijk het meest bestelde product, als sushi of sashimi. Exporterende landen als Noorwegen doen goede zaken in China, maar de vraag naar goedkopere zalm stijgt ook proportioneel. Dat was een goede reden om te bekijken of zalm ook in China gekweekt kon worden.

Koele meren

Een ondernemer vond in Yili een meer waarvan het water het hele jaar door tussen 8 en13 graden is, de ideale temperatuur voor de zalmkweek. Na enig geëxperimenteer met verschillende soorten zalm draait het bedrijf nu goed. Het verwacht dit jaar zo’n 6.000 ton aan zalm te produceren. Bestellingen komen uit heel China, tot Shanghai toe. Er komen zelfs aanvragen uit Zuidoost-Azië binnen.

Bron: China Food Newspaper

Print Friendly, PDF & Email