China produceert volcontinu beademingsapparaten

Dagelijks komen er in China 60 tot 70 bestellingen binnen voor honderden tot duizenden beademingsapparaten. Fabrieken draaien 24 u op 24, 7 dagen per week en zijn nog tot mei bezig de huidige bestelling golf af te werken. Deze toestellen kunnen voor een corona patiënt leven of dood betekenen.

Aeonmed beademingsapparaat

Beijing Aeonmed is één van die bedrijven die sinds 20 januari de klok rond werken in drie ploegen. Zelfs personeel uit de onderzoeks-en ontwikkelingsafdeling werken nu in de productielijn. Directeur Li Kai zegt: ‘Er is letterlijk geen land in de wereld dat nu geen beademingstoestellen wil hebben uit China. We hebben tienduizend bestellingen in wacht’. De dramatische toename van de vraag naar de toestellen staat in schril contrast tot normale tijden wanneer ziekenhuizen hooguit enkele tientallen toestellen nodig hebben voor de kritische gevallen. Nu zijn de apparaten bijna nodig voor elk bed in de intensieve zorg. De beschikbaarheid er van kan beslissend zijn om de Covid-19 patiënt te helpen ademen en zo te bepalen of hij overleeft of niet. De toestellen pompen zuurstof in de longen en verwijderen het CO².

Vorige week zei gouverneur Andrew Cuomo van New York dat zijn staat die 5000 tot 6000 beademingsapparaten bezit er mogelijk 30.000 zal nodig hebben. ‘Dit is de grootste behoefte’. De Society of Critical Care Medicine schat dat in geheel de VS 960.000 patiënten de hulp van de toestellen nodig gaan hebben tegen Covid 19, maar het land beschikt maar over 200.000 dergelijke apparaten. In Italië heeft een ernstig te kort er toe geleid dat de dokters de patiënten triëren. Sommige landen sturen vliegtuigen naar Beijing Aeonmed om de toestellen op te halen.

Volgens directeur leveringsketen Wu Chuanpu bij Vedeng.com – een platform voor verkopers en kopers van medische uitrusting – draaien alle fabrieken van beademingstoestellen in China nu op maximum capaciteit. Ze hebben bestellingen tot in mei want dagelijks komen er tussen 60 en 70 binnen van honderden tot duizenden stuks. Vele komen van regeringen.

President Trump heeft voor de autobouwers in zijn land het licht op groen gezet om de toestellen te vervaardigen. Maar in tegenstelling tot het vervaardigen van mondkapjes vergt het vervaardigen van de beademingstoestellen nogal wat technologische kennis. ‘De uitbreiding van de productielijn is erg tijdrovend en arbeidsintensief; de personeelsopleiding eveneens omslachtig’ aldus Wu. ‘

Het Chinese Ministerie van Industrie en IT zei dat op 3 maart de voornaamste fabrikanten 17.000 toestellen hadden geleverd aan Hubei. Vergelijk dit met de totale Chinese vraag in 2018 die volgens Huajing Research 14.700 bedroeg. Bloomberg schat dat China in april minstens 14.000 toestellen kan leveren.

Volgens de Financial Times is ook Airbus begonnen met de productie van de beademingsapparaten. De Britse stofzuiger groep Dyson is van plan voor de National Health Service (NHS) 15.000 toestellen te produceren: momenteel beschikt de NHS maar over 8000 toestellen terwijl er voor Covid-19 misschien 60.000 nodig zijn.

SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *