China pusht SCO tot meer regionale samenwerking

Premier Wen heeft op de 10° meeting van de premiers uit de Shanghai Cooperation Organisation aangedrongen op meer regionale economische samenwerking om de financiële crisis samen tegen te gaan.  Wen Jiabao beloofde dat China meer fondsen wil uittrekken voor de realisering van sleutelprojecten.

SCO groepsfoto in Moscou


De SCO werd opgericht in 2001 en groepeerde oorspronkelijk China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Het was toen hoofdzakelijk een organisatie rond veiligheid. Ondertussen vertoonden ook gastlanden als Indië, Pakistan, Iran, Mongolië en Afghanistan interesse en verbreedde de samenwerking. Al meer dan 30 economische samenwerkingsakkoorden werden getekend op het vlak van energie, transport, telecom en financies.
De Chinese premier Wen Jiabao stuurde gisteren in Moskou op de SCO-top aan om die koers te versterken. Hij beloofde dat China zijn ervaringen met het opzetten van speciale economische zones wil delen; hij vroeg de snelle oprichting van een SCO-ontwikkelingsbank en een Fonds om sleutelprojecten te financieren. Hij stelde ook meer uitwisseling van jeugd voor. Wen zei nog dat China de ontwikkeling van schone energie verwelkomt en dat China zowel geld en technologie zal ter beschikking stellen van regionale elektriciteitsnetwerken. De 6 premiers van de betrokken landen hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend over de economische toestand en verschillende samenwerkingsakkoorden, zoals een strategie op middellange termijn voor een SCO-kredietkaart Union Pay.
Volgens Chinese analisten sturen de landen aan op een post-crisis ontwikkelingsmodel en China doet dit pragmatisch en low-profile. China’s handel met de SCO-landen groeide de afgelopen 10 jaren van 12 miljard tot 90 miljard $ en het land heeft Confucius-instituten in alle Centraal-Aziatische landen, behalve Turkmenistan. Vooral de AR Xinjiang kan profiteren van de groeiende economische- en financiële samenwerking met de Centraal Aziatische landen. China verwacht ook dat de SCO een toenemende rol kan vervullen naarmate de Amerikanen zich zouden terugtrekken uit Afghanistan. Wen had op de top ook bilaterale contacten met zijn collega’s van Rusland, Pakistan, Kazakhstan en Tadzjikistan.
Zie ook Dialogue over 10 jaar SCO

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *