Hulppersoneel Shanghai ziekenhuis staakt

Honderden personeelsleden van het Xinhua-ziekenhuis verbonden met de  medische school van de Jiaotong Universiteit hebben het werk neergelegd voor loonsverhoging en het gebrek aan jaarlijks verlof. De taken die ze vervulden worden nu verricht door dokters en verplegers.

Xinhuakliniek


De honderden actievoerders zijn basis-zorgwerkers die maaltijden naar de patiënten brengen, de patiënten naar de operatietafel of het toilet. Hun werk wordt van 40 tot 80 yuan per dag betaald en deze 500 personen worden ingehuurd door een onder aanneming van het ziekenhuis. Een vlugschrift dat ze uitdeelden tijdens hun actie legt uit dat ze maar 7 dagen op een maand niet werken en geen jaarlijks verlof kennen. Tijdens het weekend moeten ze voor 2 werken en dit zonder enige bonus. Ze vragen een loonsverhoging. Een actievoerster legde aan het nieuwsportaal xinmin.cn uit dat ze sinds 2001 18 maanden verzekering ontbreekt. Een ander personeelslid beweert dat ze niet de wettelijke vergoeding toegekend worden als de temperatuur te hoog is en dat ze geld afgetrokken worden als ze een dag vrij nemen.
Van officiële zijde wordt beweerd dat het niet betalen van de sociale zekerheid maar geïsoleerde gevallen betreft. Partijsecretaris Sun Kun van het ziekenhuis zegt dat hun werk nu verricht wordt door 100 dokters en verpleegsters die toiletten reinigen en geneesmiddelen naar de patiënten brengen. De reactie van het publiek op internet is gemengd: sommigen hebben sympathie voor de actie, maar een vrouw wier zoon een operatie moest ondergaan, vindt dat ze hun actie meer openlijk moeten voeren en niet door een passage te blokkeren naar de spoedafdeling.
Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *