China realiseert V-vormig herstel

De Chinese economie groeide tijdens het eerste kwartaal met 18,3% in vergelijking met vorig jaar en met 5% vergeleken met 2019. Ook de andere economische indicatoren zoals het verbruik stijgen met cijfers van 20% en meer. Dit jaar wordt zelfs gehoopt op een groei met meer dan 8%.

Terwijl de westerse landen al bijna meer dan een jaar hopen op een herstel in V-vorm realiseert China dit in de praktijk. Tijdens het eerste kwartaal groeide het bnp met 18,3% in vergelijking met vorig jaar toen de economie met 6,8% kromp door de pandemie. In vergelijking met 2019 bedraagt de groei 5%.  

De kleinhandel steeg met 33,9%, de vaste investeringen met 25,6% en de nijverheidsproductie 24,5% aldus het National Bureau of Statistics.  Ook de buitenlandse handel nam met 29% toe. Opvallend is de stijging van de Chinese uitvoer naar de VS met 61%. Uit cijfers van het ministerie van Handel blijkt dat China tijdens K1 47% meer buitenlandse investeringen aantrok of 6,7 % meer in vergelijking met 2019. Verheugend is de toename van het verbruik. Bij de omzet in de catering bedroeg die zelfs 75% wat bewijst dat de toestand normaliseert.  Ook de online kleinhandel ging er afgelopen kwartaal met 30% op vooruit.

Voor de komende kwartalen wordt een minder sterke groeistijging verwacht, maar voor het gehele jaar zou het bnp er met meer dan 8% op kunnen vooruit gaan.  Analisten merken op dat het land waarschijnlijk de sterkste groei zal kennen onder de grote economieën en zo de belangrijkste bijdrage leveren tot de wereldeconomie.

Bronnen: Global Times, SCMP, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *