China richt de blik naar Centraal-Azië en het BRI

Tadzjikistan en China zullen nog meer samenwerken, bijvoorbeeld aan de nieuwe Zijderoutes. Dat is het resultaat van gesprekken tussen Wang Yi, Chinees minister van BuZa en de leiders van de Centraal-Aziatische staat. Daarna zal Wang het BRI verder promoten in de Shanghai Cooperation Organization (SCO)

Centraal-Azië

Op uitnodiging van zijn Tadzjiekse collega is Wang Yi in Dushanbe gaan praten met president Emomali Rahmon en minister van BuZa Sirojiddin Muhriddin. De gesprekspartners toonden zich tevreden over de samenwerking tot nog toe en spraken het voornemen uit de ontwikkelingsstrategieën van hun landen verder op elkaar af te stemmen. Ze zullen projecten steunen in het kader van het Belt and Road initiative (BRI).

Samen vooruit

De sectoren waarin China veel te bieden heeft aan de ontwikkeling van de Centraal-Aziatische staat zijn energie, transport, voedselvoorziening en industrialisering. De Tadzjiekse leiders vinden nadrukkelijk dat de samenwerking wederzijdse voordelen biedt. De president en buitenlandminister van Tadzjikistan en Wang Yi van China sloten zich aan bij de formule geïntroduceerd door Xi Jinping over de noodzaak om te bouwen aan een gemeenschap met een gezamenlijke toekomst voor de mensheid.

Geopolitiek

Ook de strijd tegen terrorisme, separatisme, extremisme en grensoverschrijdende misdaad heeft de gezamenlijke aandacht van China en Tadzjikistan. De beide landen zullen zich sterk maken voor de invloed van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) en de Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA).Dat internationale forum (veel Aziatische landen zijn lid, de VS is waarnemer) komt in juni voor de vijfde keer samen in Tadzjikistan.

De les van Huawei

Tijdens de Global Supply Chain Summit 2019 in Fuzhou, (kustprovincie Fujian), vorig weekend deden experts een opmerkelijke suggestie die enig verband lijkt te hebben met Wang Yi’s bezoek aan Tadzjikistan. Zhang Yansheng, van het China Center for International Economic Exchanges, zei: ‘Ongeveer 70 % van de verkoop van Huawei gebeurt in BRI landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, waar veel multinationals nog afwezig blijven. In die markten heeft Huawei zich omgevormd en heeft het een toppositie bereikt in de mondiale toeleveringsketen’. Het advies aan Chinese fabrikanten lijkt te zijn: richt je op de regio’s die meedoen met de BRI en help ze welvarend te worden.

Wang on tour

Na Tadzjikistan zal Wang Yi nog meer landen aandoen in Centraal-Azië en Eurazië. Op uitnodiging van zijn collega’s daar gaat hij vervolgens naar Kirgizië, Azerbeidzjan, Georgië en Armenië. In Kirgizië zal hij deelnemen aan de bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de Shanghai Cooperation Organization

People’s Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *