China rouwt om Amerikaans sinoloog en pleitbezorger van samenwerking

Professor Ezra Vogel is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was een eminent kenner van het Verre Oosten en bleef tot het einde oproepen tot beter begrip en samenwerking. De Chinese overheid stuurde officieel rouwbeklag.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft zijn diep medeleven betuigd aan de familie bij het overlijden van Ezra Vogel. Ook Cui Tiankai, de Chinese ambassadeur in Washington, sprak lovende woorden over de overledene.

Een geëngageerd intellectueel

Ezra Vogel overleed op 20 december in een hospitaal in Massachusetts. Hij was professor emeritus aan de Harvard universiteit en een gerespecteerd kenner van China en het Verre Oosten. Gedurende zes jaar was hij directeur van het Fairbank Center for Chinese Studies aan die universiteit. Hij leidde ook verschillende andere onderzoekscentra voor het Verre Oosten.

In 1978 schreef hij een succesboek over de opkomst van Japan.
In de late jaren 90 kwam onder zijn redactie het boek ‘Living with China: U.S./China Relations in the Twenty-first Century’, met bijdragen van Chinese academici in de VS.

²Na zijn emeritaat in 2000 werkte hij tien jaar aan een boek ‘Deng Xiaoping and the Transformation of China’, een kanjer van 900 bladzijden die verscheen in 2011 en Westerlingen een beter inzicht in het huidige China moest geven. Hij kreeg er de Lionel Gelber Prize voor.

Sinds 2000 organiseerde hij regelmatig conferenties over de tweede wereldoorlog in het Verre oosten, waar hij onderzoekers uit China, Japan en het Westen samen bracht.

In november 2019 gaf hij een interview aan het Chinese persagentschap Xinhua. Hij stelde vast dat de VS en China op gespannen voet stonden, maar geloofde toch dat politici van beide landen moesten samen werken voor gemeenschappelijke belangen. ‘Er is een reëel gevaar op ernstige incidenten’ en het is belangrijk dat iedereen die bezorgd is over goede relaties met China alles doet wat hij kan om ze te verbeteren.

In oktober dit jaar nam hij deel aan een online evenement en stelde voor dat de VS met China op hoog niveau gesprekken, intellectuele uitwisseling en economische relaties zouden hebben. ‘Concurrenten kunnen met elkaar praten als concurrenten, ze hoeven geen vijanden te zijn. Ze kunnen concurrenten zijn, ze mogen elkaar wantrouwen. Maar het moet onder controle blijven’

Gerespecteerd in de VS en in China

Michael Swaine, directeur van het East Asia Program bij het Quincy Institute for Responsible Statecraft vindt het overlijden van Vogel ‘een zware slag voor de sector, speciaal tijdens deze cruciale periode, want Ezra was een belangrijke steun voor de inspanningen om het denken over China in de VS gezonder en evenwichtiger te maken’

Ambassadeur Cui Tiankai zei: ‘Heel zijn leven heeft hij zich gewijd aan beter wederzijds begrip tussen het Chinese en het Amerikaanse volk en belangrijke bijdragen geleverd aan de vriendschap tussen beide landen. Zijn wijsheid en inzicht in China zijn van niet te schatten waarde niet alleen voor academici, maar voor de wereld’.

‘Professor Ezra Vogel was een erkend Amerikaans expert wat China betreft en een oude vriend van het Chinese Volk. We zullen ons zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de relaties tussen de VS en China blijven herinneren’, verklaarde woordvoerder Wang Wenbin van Buitenlandse Zaken.

Tao Wenzhao, onderzoeker bij het Institute of American Studies van de Chinese Academy of Social Sciences herinnert zich in de krant Global Times een aantal ontmoetingen met Ezra vogel over een periode van meer dan 20 jaar. Hij was iemand die altijd naar dialoog streefde. Hij zocht zijn hele leven contacten met Chinese academici en pleitte voor samenwerking rond gemeenschappelijke belangen. Hij had kritiek op de politiek van de regering Trump tegenover China en verzette zich tegen de beperkingen op de contacten van persoon tot persoon. Tao roept op deze contacten en samenwerking verder te ontwikkelen en dus niet iedere Amerikaanse academicus die iets slecht zegt over China als vijand te beschouwen.

Bronnen: China Daily, Global Times, wikipedia.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *